El promotor de la queixa exposa que ha detectat que dues famílies han comès irregularitats en l'empadronament dels seus fills per poder accedir, per al curs de P3, en una escola de Llinars del Vallès. Diu que va presentar una reclamació per escrit en data 3 de juny de 2015 i que encara no ha rebut resposta.
Segons s'exposa en l'informe de l'Ajuntament, la Policia Local ha endegat actuacions per comprovar la residència de dues famílies, i ha conclòs que aquestes famílies resideixen efectivament en el domicili en el qual es troben empadronades. Tot i això, a criteri del Síndic aquestes actuacions de comprovació no acrediten que el domicili padronal d'ambdues famílies es correspongui amb la seva residència habitual.
Per tant, aquesta institució demana a l'Ajuntament de Llinars del Vallès que doni compliment a les previsions contingudes en el Reial decret 1690/1986, d'11 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de població i demarcació territorial de les entitats locals, que estableix el deure de l'Administració local de mantenir actualitzat el padró, de comprovar possibles irregularitats i de donar de baixa d'ofici, per inscripció indeguda, les persones que figurin empadronades a un domicili que no es correspon amb la seva residència habitual, un cop comprovada aquesta circumstància i feta la corresponent audiència pública.
El Síndic recorda que, en darrer terme, l'empadronament és regular sempre que la persona empadronada tingui efectivament com a residència habitual en el present el domicili padronal que hi consta. I per determinar el caràcter regular de l'empadronament, la normativa preveu la possibilitat de demanar documentació addicional que justifiqui la residència (pagament dels subministraments, etc.) i fer les comprovacions corresponents per mitjà de la Policia Local.
En aquest sentit, el Síndic demana a l'Ajuntament de Llinars del Vallès:
1. Que la Policia Local comprovi de nou que la residència habitual dels dos alumnes en qüestió es correspon amb el seu domicili padronal.
2. Que aporti a aquesta institució certificat d'empadronament dels dos alumnes esmentats, amb els moviments padronals dels darrers mesos i anys.
3. Que sol·liciti a les famílies afectades altres justificants que acreditin la residència dels dos alumnes esmentats i els seus progenitors al domicili padronal.
4. Que, en cas que en el moment de la preinscripció l'alumne no visqués al domicili padronal, informi la Inspecció educativa de l'existència de frau en l'empadronament, si es confirma, a fi que el Departament d'Ensenyament pugui aplicar, si escau, el que estableix l'article 5.4 de la Resolució ENS/280/2015, de 18 de febrer, per la qual s'aproven les normes de preinscripció i matrícula d'alumnes als centres del Servei d'Educació de Catalunya i altres centres educatius, en els diversos ensenyaments sostinguts amb fons públics, per al curs 2015-2016, segons el qual "la falsedat o el frau en les dades al·legades comporta la invalidació dels drets de prioritat que puguin correspondre. Si la falsedat o el frau s'acredita amb posterioritat al 30 de setembre [del 2015], l'alumne perd el dret a la plaça en finalitzar el curs en què queda acreditada la falsedat o el frau i ha de participar de nou en el procés de preinscripció del següent curs escolar".