La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el procediment de reconeixement de la situació de dependència i del dret d'accés als serveis i a les prestacions vinculades de la seva tieta.
Segons exposa, en data 30 de gener de 2012 es va sol·licitar el reconeixement de la situació de dependència de la persona interessada, i en data 21 de març de 2012 se li va reconèixer un grau II nivell 1 amb data d'efectes des del 30 de gener de 2012.
En data 23 d'agost de 2012 es va establir el programa individual d'atenció (PIA), mitjançant el qual se li atorgava un servei de promoció de l'autonomia personal per a persones amb dependència ateses en centres sociosanitaris de llarga estada amb data d'efectes 30 de gener de 2012.
En data 21 de novembre de 2012 es va signar el document per reservar plaça residencial a la xarxa pública de serveis socials, i es va proposar l'ingrés de la persona interessada en un centre residencial. La família va fer la reserva a dos centres residencials, en els quals roman en llista d'espera des del 23 de novembre de 2012. En data 30 d'octubre de 2013 la persona interessada va ingressar en un dels centres però en plaça privada.
En data 13 de novembre de 2013 es va fer una proposta d'extinció de la prestació del PIA motivada per l'ingrés en plaça privada en un centre residencial. La família va manifestar el seu desacord amb aquesta mesura.
El Departament de Benestar Social i Família recorda que el 19 de novembre de 2014 es va publicar l'Ordre BSF/339/2014, de modificació de l'Ordre ASC/433/2007, de 23 de novembre, per la qual s'estableixen els criteris per determinar l'import de les prestacions econòmiques del Sistema per a l'Autonomia i l'Atenció a la Dependència (SAAD) en l'àmbit territorial de Catalunya. Un dels aspectes que regula aquest instrument de l'Administració és la reactivació de la possibilitat de proposar la prestació econòmica vinculada a servei residencial per a aquelles persones amb un grau III de dependència, i es fixa la quantia de la prestació mitjançant una fórmula progressiva en funció de la capacitat econòmica de la persona dependent.
Tenint en compte això, el Síndic suggereix al Departament de Benestar Social i Família que doni les instruccions oportunes per tal que es revisi l'expedient de dependència de la persona interessada a fi i efecte de tramitar, si escau, una prestació econòmica vinculada a servei residencial.
En aquesta línia, també es demana al Departament que, sense demora, doni les instruccions que consideri necessàries per tal que les corresponents àrees bàsiques de serveis socials es posin en contacte amb la persona interessada per informar-la de la possibilitat d'iniciar un procediment de revisió de seu PIA amb opció de tramitar prestació econòmica vinculada a servei residencial.