El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la denegació del departament d'Ensenyament de l'ajut del fons d'acció social (en endavant FAS) corresponent a l'any 2009 -modalitat ajut per defunció- pel fet d'haver omès lliurar entre la documentació que calia aportar juntament amb la sol·licitud, la fotocòpia del seu NIF.
Exposa que el 24 de març de 2010 va presentar al Consorci d'Educació de Barcelona la sol·licitud d'ajut del FAS, en condició de persona beneficiària de l'ajut per defunció de la seva esposa, funcionària pública docent.
Atesa la informació facilitada pel promotor de la queixa, el Síndic tramet les consideracions següents al Departament d'Ensenyament:
En primer lloc, no es pot obviar que de totes les modalitats d'ajut de la convocatòria del FAS, n'hi ha una -l'ajut per defunció- en què les persones legitimades per sol·licitar-lo són, normalment, persones que no tenen la condició de personal funcionari docent no universitari al servei de l'Administració de la Generalitat. En aquests casos, doncs, és difícil per a aquestes persones tant assabentar-se de la convocatòria del FAS com de les successives publicacions al DOGC de les resolucions provisionals i definitives.
Cal dir que en el cas de la persona interessada, el Departament d'Ensenyament va considerar oportú trametre-li per escrit al seu domicili la comunicació de l'existència de la convocatòria d'ajut, al marge de la publicació oficial efectuada al DOGC. Aquesta manera de procedir del Departament és una actuació presidida pels principis de bona fe i de confiança legítima, principis que han de respectar les administracions públiques en el seu funcionament, de conformitat amb l'article 3.1 de la Llei 30/1992. La decisió del Departament implicava assegurar-se que la informació sobre la resolució d'ajuts arribava a la persona interessada, ja que, si no s'hagués fet així, probablement aquesta persona no hagués tingut accés a la informació.
En segon lloc, el mitjà previst a la resolució del Departament per donar a conèixer els resultats provisionals de les persones sol·licitants d'ajuts no permet l'accés al contingut de la informació a les persones que no tenen la condició de personal funcionari, ja que no disposen de codis d'accés.
Amb relació a la via prevista per accedir individualment al contingut de la resolució publicada en el DOGC, sembla que no s'ha tingut present el fet que l'ús de mitjans electrònics en l'activitat interna i externa de les administracions públiques catalanes no pot comportar l'eliminació, la limitació o el condicionament dels drets o dels deures dels ciutadans (article 24.6 de la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya).
D'altra banda, el Síndic destaca que la conducta del Departament a l'hora de comunicar la convocatòria inicial podia haver-se estès també a la comunicació de qualsevol altra resolució que afectés la persona interessada, com ara la relativa a la llista provisional d'admesos i exclosos, fet que li hagués permès esmenar els defectes formals detectats.
Per aquestes raons, el Síndic suggereix al Departament d'Ensenyament que revisi la resolució desestimatòria del recurs de reposició presentat per la persona interessada.
També li recomana que, ateses les característiques especials de les persones legitimades per sol·licitar l'ajut per defunció, inclogui a les bases de la convocatòria que la resolució de la llista provisional d'admesos i exclosos i de la llista definitiva no només es publicarà al DOGC, sinó que es notificarà també a les persones legitimades que no tinguin la condició de funcionàries.