Resolució
Q-03926/2010 Manca d'informació i incidències en la gestió del Departament d'Acció Social i Ciutadania en el procés de traspàs de comunitat autònoma d'un expedient de reconeixement de la dependència.

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Persones amb discapacitat
Data d'inici 18/08/2010
Data de l'últim moviment 07/06/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Mont-Roig del Camp Actuació no irregular de l'administració
Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora exposa la seva disconformitat amb una sèrie d'incidències ocorregudes arran del procés de traspàs de l'expedient de dependència de la seva filla de la comunitat autònoma de la Rioja a la de Catalunya. 

La reclamant assenyala que, a causa de la informació insuficient i contradictòria del Departament d'Acció Social i Ciutadania (en endavant DASC) i dels retards en la tramitació del Programa individual d'atenció (en endavant PIA) de la seva filla a Catalunya, ha perdut el dret a cobrar la prestació econòmica per a cuidador no professional a temps complet, malgrat que està donada d'alta a la Seguretat Social. Per això, tampoc no ha pogut optar a altres prestacions, com ara la prestació no contributiva (en endavant PNC).

Contingut

En vista de la resposta de l'anterior DASC, s'entén que la suspensió de la tramitació de l'expedient de dependència de la sol·licitant es va motivar pel fet que, des del 6 de maig de 2010, es troba ingressada en un centre de salut mental dependent del Departament de Salut.

Ara bé, el DASC assenyala que, fruit d'un acord amb el Departament de Salut, està previst que tots els PIA de les persones ingressades es facin en les places públiques de llarga estada psiquiàtrica i que en aquest procés s'hi inclou el PIA de la sol·licitant. 

En relació amb aquest assumpte, el Síndic entén que la previsió legal -que determina que l'elaboració del PIA de les persones que estiguin ingressades de manera permanent en un centre de la xarxa pública correspon als serveis de treball social dels centres- es recull ja a l'article 17.d) de la Llei 27/2007, d'11 d'octubre, de serveis socials.

Segons aquest precepte, "corresponen als serveis socials bàsics les funcions següents: [...] d) Proposar i establir el Programa individual d'atenció a la dependència i de promoció de l'autonomia personal, excepte en aquelles situacions en què la persona estigui ingressada de manera permanent en un centre de la xarxa pública. En aquests darrers casos, els serveis de treball social del centre de la xarxa pública han d'elaborar el dit programa".

En relació amb aquesta disposició, al punt 2 del Protocol de procediments del Programa individual d'atenció (versió 3) publicat pel DASC, en relació amb els professionals referents del PIA, s'estableix que "s'entén per xarxa pública la formada pels centres propis de les diferents administracions i pels recursos privats concertats, amb conveni o col·laboradors, els serveis de llarga estada sociosanitària i/o d'atenció a la dependència en què les persones sol·licitants estiguin ingressades".

Per tant, el Síndic entén que, en desenvolupament del mandat legal de l'article 17.d) de la Llei 27/2007, d'11 d'octubre, correspon a les unitats responsables de treball social dels centres de la xarxa pública dependents del Departament de Salut establir el PIA en casos com el de la persona interessada, que es troba ingressada en un centre de salut mental dependent del Departament de Salut.

Així, també reitera les consideracions fetes en ocasions anteriors pel que fa a l'agilitat en la instrucció dels procediments establerts per la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, i a la necessitat de procurar que se'n redueixi la durada. 

Concretament, el Síndic suggereix al Departament de Benestar Social i Família que tramiti el PIA de la persona interessada com més aviat millor, i recorda que per fer aquest tràmit l'Administració té un termini de tres mesos des de la data de la resolució de grau i nivell de dependència. 

Finalment, demana que se li trameti una còpia de l'Acord establert amb el Departament de Salut sobre la realització de tots els PIA de les persones ingressades en les places públiques de llarga estada psiquiàtrica.

Posteriorment, el Departament de Benestar Social i Família ha tramés un informe addicional al Síndic en què indica que s'ha dictat la resolució del PIA per prestació econòmica per cuidador no professional amb efectes des del 24 de desembre de 2010.

Tramitació

Data Administració Tràmit

23/09/2010 Ajuntament de Mont-Roig del Camp Sol·licitud d'informació a l'Administració
23/09/2010 Serveis Territorials d'Acció Social i Ciutadania a Tarragona Sol·licitud d'informació a l'Administració
27/10/2010 Ajuntament de Mont-Roig del Camp Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
24/11/2010 Departament d'Acció Social i Ciutadania (28/11/2006 - 26/12/2010) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
14/01/2011 Ajuntament de Mont-Roig del Camp Resolució
07/06/2011 Departament de Benestar Social i Família Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència- BOE.299 (15/12/2006)
Reial decret 357/1991, de 15 de març, que desenvolupa, en matèria de pensions no contributives, la Llei 26/1990, de 20 de desembre, per la qual s'estableixen prestacions no contributives- BOE.69 (21/03/1991)
Reial decret legislatiu 1/1994, de 20 de juny, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de la Seguretat Social- BOE.154 (29/06/1996)
Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú- BOE.295 (27/11/1992)