Un cop estudiat l'informe municipal, el Síndic fa les consideracions següents:
Amb la resposta es tramet una còpia de la resolució d'alcaldia de 23 de gener de 2009 per mitjà de la qual es denega la petició del grup reclamant i s'informa que en el moment de donar resposta al Síndic, encara queda pendent de resolució el recurs de reposició presentat.
Quant a la manca de resposta del recurs de reposició presentat, el Síndic recorda que amb independència de quin sigui el sentit i els efectes del silenci administratiu, l'Ajuntament està obligat a dictar resolució expressa, si així ho demana el reclamant, segons l'article 42.1 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.
Quant a la negativa a autoritzar la consulta del Registre general d'entrades i sortides basada en la infracció de la normativa en matèria de protecció de dades de caràcter personal i vulneració del dret a la intimitat, el Síndic indica que la negativa a facilitar l'accés a la informació en poder de l'Ajuntament ha de basar-se en els motius taxats en l'article 164.3 apartats a) i b) del Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya, i, en conseqüència caldria que és fonamentés de forma singular i concreta com aquesta consulta podria vulnerar els drets a l'honor, la intimitat personal o familiar o a la pròpia imatge de les persones que es puguin veure afectades.
En ocasió d'altres reclamacions en què s'ha plantejat aquesta qüestió i l'Administració local s'ha enfrontat el dret a l'accés i consulta de la informació municipal, amb el dret a la protecció de dades de caràcter personal, el Síndic ja s'ha hagut de manifestar a favor del dret d'accés a la informació municipal.
Així, el Síndic recorda que el dret de consulta exercit pels electes és també l'expressió del dret fonamental a participar en els afers públics recollit a l'article 23.1 de la Constitució espanyola. Aquest dret fonamental és exercit pels electes, en nom d'aquells a qui representen. Resulta evident que per tal de desenvolupar les funcions de control de l'acció de govern, els electes gaudeixen d'una facultat singular de consulta i del dret a estar informats dels assumptes municipals.
Ja en l'informe al Parlament de Catalunya corresponent a l'any 2006, i amb relació a aquesta qüestió, el Síndic deia:
"Pel que fa l'excepció referent al dret a la intimitat, el Síndic entén que no es pot interpretar de manera extensiva per limitar el dret dels regidors a accedir a la documentació local per les raons següents:
- Davant les sol·licituds d'accés dels regidors, no es tracta de ponderar el dret fonamental a la intimitat enfront del principi de transparència de l'activitat administrativa, sinó que el dret en qüestió forma part del també dret fonamental de l'exercici d'un càrrec públic representatiu.
- Els membres de la corporació estan subjectes al deure de reserva i han de respectar la confidencialitat de la informació a què tenen accés per raó del càrrec, si el fet de publicar-la pot perjudicar els interessos de l'ens local o de tercers.
El dret a la intimitat únicament ha de prevaldre en els casos en què l'accés a les dades que afecten la intimitat d'un tercer resulti manifestament aliè a la funció de control i fiscalització política que correspon als regidors. Fins i tot en els casos en què ha de prevaldre el dret a la intimitat, el principi de proporcionalitat imposa que es faciliti, si més no, una comunicació parcial dels documents, un cop eliminats els aspectes pel dit dret."
D'altra banda, l'Agència Catalana de Protecció de Dades (en endavant ACPD), també s'ha manifestat amb relació a la qüestió de l'accés dels regidors al registre esmentat. En les conclusions al dictamen CNS 45/2009, es diu:
"L'accés a la informació sol·licitada a què es refereix aquesta consulta pot quedar emparat pel dret dels regidors a consultar determinada documentació de què disposa l'Ajuntament per a l'exercici de les seves funcions, incloent les dades de caràcter personal contingudes en la informació que sol·liciten, independentment de la seva condició de membres del govern o de l'oposició.
En els casos en què la informació sol·licitada pel regidor responsable de l'oposició contingui dades de caràcter personal, segons la definició de l'article 3 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal (en endavant LOPD), que les defineix com 'qualsevol informació referent a persones físiques identificades o identificables', s'ha d'aplicar la normativa de protecció de dades.
L'accés a les dades de caràcter personal en el cas que es consulta serà legítim, des de la perspectiva de la protecció de dades, quan es compleixin els principis i les obligacions de la LOPD, en concret, el principi de qualitat de les dades, segons el qual les dades només es poden utilitzar per al compliment de la finalitat determinada, explícita i legítima que ha generat l'accés a les dades, en aquest cas, el necessari desenvolupament de les funcions que corresponen al regidor que fa la sol·licitud d'informació.
El principi de qualitat exigeix, en la mesura que sigui possible, fer una ponderació respecte de les dades personals incloses en el conjunt de la informació sol·licitada, per tal que no es comuniquin més dades de les estrictament necessàries per a assolir la finalitat legítima d'accés a la informació d'acord amb el principi de proporcionalitat.
L'accés per part del regidor a les dades de caràcter personal ha de regir-se pel deure de secret, en els termes de l'article 10 de la LOPD, i la resta de normativa aplicable".
El Síndic entén que aquest determini de l'ACPD i el que ha mantingut la institució del Síndic són congruents en tant que reconeixen el dret dels regidors d'accés i consulta per la realització estricta de l'exercici de les tasques de control de l'acció de govern municipal que tenen encomanada en nom dels seus electors, amb subjecció a l'obligació de confidencialitat.
En conseqüència, el Síndic suggereix que es faciliti l'accés a la informació demanada pel grup reclamant, i que s'arbitri, a aquest efecte, el procediment i l'elaboració de les dades d'aquest registre, en funció de l'interès que per a l'exercici de les funcions que són pròpies a tots els regidors signifiqui la seva consulta.