La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el fet que una escola bressol municipal de Badalona no ofereixi un menú vegetarià al seu alumnat i que tampoc permeti portar el menjar de casa. Exposa que se la va informar que el centre no feia excepcions en relació amb l'alimentació fora dels supòsits en què hi hagi una acreditació mèdica d'intolerància.
Cal tenir en compte que la Llei 17/2011, de 5 de juliol, de seguretat alimentària i nutrició, estableix l'obligació d'elaborar menús especials en el cas d'alumnat amb al·lèrgies o intoleràncies alimentàries diagnosticades per especialistes, però no conté una obligació específica en relació amb el menú vegetarià en el cas que no hi hagi una prescripció mèdica. En conseqüència, el Síndic no observa indicis d'incompliment de la normativa en la qüestió que planteja la persona interessada.
Tot i això, el document ?L'alimentació saludable en l'etapa escolar?, elaborat pel Departament de Salut, assenyala que ?el nombre creixent d'infants procedents d'altres països, cultures i religions, així com de famílies partidàries d'opcions alimentàries alternatives (vegetarianes), justifica la conveniència de disposar d'una opció de menú paral·lel que englobi les diferents variants de propostes alimentàries alternatives. Una programació de menús ovolactovegetariana pot cobrir les necessitats nutricionals d'infants i joves, i alhora satisfer diferents opcions religioses i personals, a més d'evitar la complexitat que pot representar donar cobertura a demandes molt diverses, que moltes vegades les cuines no poden assumir?.
Així mateix, la guia també assenyala que ?és recomanable adaptar la programació del menú ovolactovegetarià al menú estàndard, i fer-hi només les modificacions necessàries, per tal d'evitar que l'infant es pugui sentir diferent al grup i afavorir la interacció i la relació social a l'hora de l'àpat?.
Amb aquest document, malgrat que no constitueix una obligació de caràcter normatiu, el Departament de Salut recomana establir un menú ovolactovegetarià de caràcter alternatiu que pugui donar resposta a opcions alimentàries com la que planteja la persona interessada.
Per aquest motiu, el Síndic suggereix que s'estudiï la possibilitat d'establir un menú alternatiu ovolactovegetarià que englobi les diferents opcions alimentàries alternatives.