El promotor de la queixa, com a president d'una associació del Baix Llobregat, manifesta la seva disconformitat amb la manca de recursos destinats a les persones que pateixen un trastorn mental.
Critica el fet que al Baix Llobregat no tenen cap comunitat terapèutica i demana, entre altres recursos, l'ampliació dels horaris dels centres de salut mental i reclama centres de dia especialitzats en l'atenció de persones amb patologies duals (trastorn mental i addicions).
L'informe tramès pel Departament de Salut recull els recursos de salut mental dels territoris del Baix Llobregat i l'Hospitalet de Llobregat, informació que es tracta de manera conjunta perquè, segons s'indica, en ambdós territoris hi ha recursos compartits. D'aquest informe també es desprenen les actuacions dutes a terme els darrers anys i la descripció dels recursos i dispositius desplegats al Baix Llobregat i a l'Hospitalet. Atesa aquesta informació, i sens perjudici de les revisions i les mesures que es puguin adoptar per millorar els serveis i els recursos existents i per optimitzar-los, d'acord amb les competències pròpies de cada centre, el Síndic fa les manifestacions següents:
Atès que s'està revisant el Pla integral i l'estratègia d'intervenció i priorització per tal que quedi garantida l'equitat i la qualitat del servei, i atès que s'està elaborant el Mapa integral de recursos per a les persones amb malaltia menta, el Síndic suggereix al Departament de Salut que doni les ordres oportunes perquè se segueixin adoptant les mesures adients per tal de mantenir l'equitat i la qualitat dels serveis de salut mental, amb els recursos corresponents, a fi que es pugui seguir donant assistència adequada als malats mentals i a les seves famílies.
El Síndic també suggereix, amb caràcter general, que es desplegui el Pla director de salut mental i addiccions, que es posi en funcionament el Pla integral de salut mental i que s'adoptin les mesures oportunes a fi de corregir la manca de places i de dispositius específics, per no malmetre l'atenció i els drets de les persones amb problemes de salut mental.
També cal que es compleixin els compromisos i objectius relacionats en el Pla director de salut mental i addiccions i de la resta de programes i plans, com el Pla de serveis individualitzats.
Altrament, a fi de preservar l'equitat territorial i els drets de tots els afectats a la comarca del Baix Llobregat, el Síndic suggereix al Departament, específicament, que agiliti la revisió i prioritzi les accions que cal desenvolupar del Pla integral. I que agiliti, també, l'elaboració del Mapa integral de recursos d'atenció a les persones amb malaltia mental de Catalunya, a fi que es pugui disposar d'informació sobre els recursos globals destinats per àmbits territorials.
Finalment, el Síndic suggereix al Departament que segueixi treballant en la coordinació dels diferents departaments de la Generalitat de Catalunya en el desplegament del model integral d'atenció sanitària i social a les persones amb trastorn mental sever, que s'apliqui a aquestes persones zelosament la llei d'autonomia personal i atenció a la dependència i que s'implantin els protocols d'atenció als casos complexos i el Pla integral d'atenció a l'autisme.