Resolució
Q-04025/2010 Disconformitat amb la suspensió del pagament de la renda bàsica d'emancipació

Matèries
Polítiques territorials
Urbanisme i habitatge
Subvencions i ajuts a l'habitatge
Data d'inici 27/08/2010
Data de l'últim moviment 22/02/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Territori i Sostenibilitat Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la suspensió cautelar del pagament de la renda bàsica d'emancipació per haver incomplert els requisits que li donaven dret a percebre l'ajut.

Contingut

L'article 3.4 del Reial decret 1472/2007, de 2 de novembre, que regula la renda bàsica d'emancipació, recull l'obligació del beneficiari de comunicar immediatament a l'òrgan que li va reconèixer el dret a l'ajut les modificacions de les condicions que van fonamentar el reconeixement.

No obstant això, en aquest cas cal tenir present que la norma que regula l'ajut té en compte per determinar l'existència del dret els ingressos obtinguts l'any en curs i no pas l'any immediatament anterior, per la qual cosa no és fàcil per a la persona beneficiària saber si el total dels ingressos que rebrà serà finalment superior als 22.000 euros en tant que la retribució es pot veure incrementada per ingressos no previstos com ara l'abonament d'hores extres, l'abonament d'un bonus per a l'assoliment dels objectius o bé pel pagament de dies de vacances o d'una indemnització per finalització de la relació laboral. 

D'altra banda, cal també tenir en compte que els ingressos rebuts per la mateixa renda bàsica d'emancipació es consideren ingressos patrimonials i, per tant, poden ser determinats per decidir si els ingressos de la persona s'ajusten o no al límit establert. 

Tot i que, certament, és legítim que l'Administració demani la devolució de l'ajut en els casos en què el beneficiari no compleix amb els requisits, cal que l'Administració valori acuradament i cas per cas quines circumstàncies fonamenten l'incompliment dels requisits per part del beneficiari i, sobretot, a l'hora de determinar si la persona ha de retornar l'ajut i si el retorn l'ha de fer amb interessos. 

Per tant, el Síndic suggereix al Departament de Territori i Sostenibilitat que, a l'hora de valorar la situació de cada beneficiari, tingui en compte els punts següents: 

1. Si es continua tenint en compte els ingressos de l'any en curs no s'hauria de tenir en compte els ingressos variables que pugui percebre el beneficiari quan provinguin de gratificacions extraordinàries pel fet que el treballador assoleix uns objectius fixats per part de l'empresari al final d'aquell exercici. 

L'article 2.1.c del Reial decret 1472/2007 de 2 de novembre, estableix que la persona ha de disposar ?d'una font regular d'ingressos?, per la qual cosa els ingressos que s'haurien de tenir en compte són aquells que són periòdics i continuats en el temps i no pas els esporàdics i imprevisibles. Tampoc no s'hauria de tenir en compte les hores extraordinàries fetes de forma excepcional i puntual. 

2. L' import amb el qual la persona interessada excedeix el topall dels 22.000 euros és molt important i cal valorar l'abast de l'incompliment, ja que en moltes de les situacions estudiades l'excedent rebut no suposa una vulneració de la finalitat de la subvenció i de l'esperit de la norma. 

3. Cal tenir present que una resolució que condemni a retornar la totalitat de l'ajut amb interessos pot empitjorar encara més la situació econòmica del beneficiari amb relació a la situació que tenia abans de rebre l'ajut. 

4. La devolució d'ingressos indeguts amb interessos s'hauria de valorar cas per cas i tan sols s'haurien d'imposar quan la persona ha actuat de mala fe. 

5. En el cas que per circumstàncies objectives finalment el beneficiari hagi de retornar l'ajut, cal agilitar el procediment de devolució de les quantitats per portar a terme la liquidació definitiva. En aquest cas, si la persona ha informat de les modificacions que impedien que continués rebent l'ajut però l'Administració ha estat lenta a l'hora d'actualitzar les dades, el càlcul dels interessos que es practiqui hauria de ser de la forma més favorable a la persona que va actuar amb la diligència deguda. 

Amb aquestes consideracions, el Síndic finalitza la seva intervenció en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

13/10/2010 Administració, Promoció i Gestió, SA (ADIGSA) Sol·licitud d'informació a l'Administració
24/11/2010 Departament de Medi Ambient i Habitatge (20/12/2003 - 26/12/2010) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
23/12/2010 Agència de l'Habitatge de Catalunya Sol·licitud d'informació a l'Administració
30/12/2010 Departament de Territori i Sostenibilitat Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
10/06/2011 Agència de l'Habitatge de Catalunya Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
14/06/2011 Departament de Territori i Sostenibilitat Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
22/02/2012 Departament de Territori i Sostenibilitat Resolució