L'Ajuntament de Sant Celoni ha tramès un informe en resposta a la darrera petició del Síndic. Pel que fa a les condicions d'aïllament acústic del local, aquest escrit municipal informa, en síntesi, del següent:
D'una banda, que el titular de l'establiment va encarregar un control acústic a una entitat d'inspecció acreditada, que es va fer el 10 de març de 2010.
I de l'altra, que segons les conclusions de l'informe l'activitat compleix amb el límit d'immissió sonora aplicable, segons la Llei 16/2002, de 28 de juny, de protecció contra la contaminació acústica, tot i que recorda que en un termini de dos anys des de l'entrada en vigor del Decret 176/2009, que desenvolupa la llei citada, caldrà que l'activitat s'ajusti als valors límits d'immissió que aquest estableix.
Tanmateix, l'enginyer municipal fa constar que l'activitat supera els valors límits d'immissió de l'Ordenança municipal de policia i bon govern, la qual remet als articles 81 i 82 de les Normes urbanístiques de Sant Celoni. Amb relació a aquest punt, el Síndic assenyala a l'Ajuntament que la normativa municipal invocada no ha estat adaptada a la Llei 16/2002, tant pel que fa als valors límits d'immissió màxims admesos com pel que fa al procés de determinació dels nivells d'immissió. Per aquest motiu, cal que l'Ajuntament s'adapti a la normativa vigent i deixi d'aplicar les disposicions municipals que, malgrat que puguin semblar pel nivell de decibels que estableixen més restrictives que la normativa vigent, no poden ser comparables en no seguir la mateixa metodologia que marquen la Llei 16/2002 i el Decret 176/2009 per determinar el valor d'immissió sonora que genera l'activitat.
Quant a les actuacions per fer front a les conductes incíviques que es poden ocasionar al carrer per part dels clients de l'establiment, l'Ajuntament havia informat que estava treballant en la redacció i tramitació d'una ordenança de convivència cívica i que havia pensat de posar en marxa la presència d'agents cívics per dissuadir que de tenir conductes que poguessin pertorbar el descans dels veïns. L'escrit municipal indica que encara segueix en fase d'estudi l'elaboració de l'Ordenança i no diu res sobre la campanya amb agents cívics. Per aquest motiu, el Síndic n'ha sol·licitat una ampliació informativa.
Per fer front al comportament incívic dels usuaris, l'Ajuntament indica que ha requerit el titular de l'activitat perquè adopti mesures concretes de regulació i gestió de la presència d'usuaris de l'activitat en l'accés i l'entorn immediat de l'establiment durant l'horari d'obertura i durant els 30 minuts posteriors al tancament. Amb relació a aquest requeriment, el Síndic manifesta a l'Ajuntament que no es pot esperar altra resposta que la que derivi del bon quefer de l'empresa explotadora de la discoteca, ja que és difícil imputar els desordres al carrer al titular de l'activitat, llevat que hi hagi una connexió força evident, com la que podria venir donada de la presència de clients que prenen la consumició al carrer. Per tant, tot queda en mans de la bona disposició del titular.
També es recomana a l'Ajuntament que iniciï la tramitació, si no ho ha fet ja, per a l'aprovació definitiva i la subsegüent aplicació de l'Ordenança de convivència cívica, i alhora es recorda que la creixent sensibilitat per la necessitat de combatre l'excés de soroll s'ha recollit de forma expressa a la Llei 11/2009, de 6 de juliol, de regulació administrativa dels espectacles públics i les activitats recreatives. D'aquesta manera, l'article 8 de la llei citada estableix que les administracions competents han d'oferir actuacions i serveis de mediació entre consumidors d'oci, els titulars dels establiments i les persones que hi viuen a prop, a fi de resoldre per aquesta via situacions de conflicte veïnal i d'evitar riscos per a la convivència. Per aquest motiu, el Síndic ha demanat a l'Ajuntament que procuri iniciar un procés de mediació entre les parts implicades.
Així també, i pel que fa als serveis de vigilància de què ha de disposar l'establiment, consta que el titular va sol·licitar al Departament d'Interior, Relacions Internacionals i Participació (en endavant DIRIP) la reducció dels vigilants de seguretat, la qual va ser validada per la Direcció general del Joc i d'Espectacles en una comunicació de 8 de setembre de 2009. En aquest punt, el Síndic ha recomanat a l'Ajuntament que valori si, en funció de les incidències que es detecten, no hauria de ser necessari demanar al DIRIP que acordés mesures complementàries. En aquest sentit, res no impediria que en funció de les incidències ocasionades pel funcionament de l'establiment s'elaborés un informe municipal, recolzat també amb un informe de la Policia Local, que evidenciés la conveniència d'ordenar mesures complementàries, i que es fessin arribar a la delegació territorial perquè en vista del contingut i de l'informe dels Mossos d'Esquadra, aquest pogués requerir l'augment del nombre de vigilants en l'establiment esmentat.