Resolució
Q-04059/2010 Disconformitat amb la impossibilitat d'accedir a l'escola pública del municipi a Begues per manca de places.

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Preinscripció a l'educació i centres
Data d'inici 31/08/2010
Data de l'últim moviment 23/06/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

El promotor es queixa sobre el procés d'admissió d'uns alumnes residents a Begues al sistema educatiu, específicament sobre la impossibilitat d'accedir a l'escola pública del municipi, per manca de places, i sobre la necessitat de fer-ho a l'escola privada concertada.

Contingut

El Departament d'Ensenyament exposa que, davant la sobredemanda existent a l'escola Sant Cristòfor, va decidir assignar d'ofici a l'escola Sant Lluís de Pla i Amell els alumnes que no havien sol·licitat plaça a aquest centre privat concertat. 

Aquest procés s'ha dut a terme seguint el que estableix la normativa que regula el procediment d'admissió d'alumnat, amb l'objectiu de garantir que tots els alumnes poguessin tenir plaça escolar a la mateixa població. 

Per tant, no s'aprecia una actuació irregular pel que fa a l'assignació d'ofici per part de l'Administració educativa.  

Davant d'aquesta informació, el Síndic indica que el dret a l'elecció escolar té els límits que estableix l'oferta de places, de manera que, en cas de més demanda que oferta en un determinat centre, el Departament d'Ensenyament té el deure de garantir plaça escolar alternativa a l'alumnat que no hagi pogut satisfer les seves opcions de tria manifestades en el procés de preinscripció. Aquest deure ha de ser satisfet en el marc de l'oferta de places del Servei d'Educació de Catalunya. 

En aquest sentit, de la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació (en endavant LEC) se'n desprèn que el dret de tothom a l'educació es garanteix mitjançant l'oferta sufragada amb fons públics, sigui de titularitat pública o de titularitat privada. Alhora, d'acord amb el principi de llibertat d'elecció de centre, no existeix el dret a exigir al Departament d'Ensenyament una plaça a un centre d'un determinat sector de titularitat (pública o privada) o a un centre amb un determinat caràcter propi (religiós, etc.). Pel que fa al caràcter religiós del centre, per exemple, com ja manifesta el Departament d'Ensenyament, la normativa estableix que l'ensenyament de religió té caràcter optatiu per a l'alumnat i és d'oferta obligatòria per als centres, encara que un alumne hi pot renunciar, d'acord amb les seves conviccions morals. Estar escolaritzat a un centre religiós, doncs, no obliga l'alumnat a rebre classe de religió. 

Així, el Síndic entén que, tal com defensa el mateix Departament, l'assignació d'ofici d'un alumne a un centre concertat no comporta necessàriament un greuge. I el Síndic així ho ha fet saber a la persona interessada.

Un dels objectes que generen queixes al Síndic té a veure amb el cobrament de quotes per part de centres concertats perquè els alumnes puguin fer ús de determinats serveis escolars i participar a determinades activitats complementàries que, o bé estan integrades en l'horari pròpiament lectiu, o bé són concebudes com a obligatòries. Com també esmenta el Departament d'Ensenyament, la LEC estableix que aquestes activitats complementàries s'han de desenvolupar fora de l'horari lectiu i han de tenir caràcter voluntari, i també que les administracions públiques han de promoure la participació d'aquells alumnes en situació socioeconòmica desfavorida que no poden sufragar-ne el cost. 

En aquest sentit, el Decret 198/1987, de 19 de maig, pel qual es regulen les activitats complementàries, extraescolars i de serveis als centres docents en règim de concert de Catalunya, previ a la LEC, ja establia per als centres privats concertats el deure de garantir l'accés a tots els alumnes que de forma voluntària hi vulguin participar, sense discriminar-ne cap per raó de les aportacions econòmiques requerides a les famílies per finançar el cost d'aquestes activitats. 

Amb aquest propòsit, el Síndic recorda que el Departament d'Ensenyament estableix per als centres concertats una convocatòria de subvencions per al finançament d'activitats complementàries de l'alumnat amb necessitats educatives específiques, regulada l'any 2010 per l'Ordre EDU/123/2010, d'1 de març, per la qual s'aproven les bases generals de les línies de subvencions i projectes del Departament d'Educació i les bases específiques dels programes que les integren, que tenen per objecte finançar el cost de les activitats complementàries de l'alumnat amb necessitats educatives específiques derivades de situacions socioeconòmiques o socioculturals desfavorides. L'anàlisi de les queixes rebudes al Síndic constata, però, que aquests ajuts són restrictius pel que fa a l'atenció de les situacions reals de necessitat econòmica i a les dificultats que aquestes famílies poden tenir a l'hora de sufragar els costos d'accés a determinades activitats complementàries i serveis escolars, bé perquè només es proporcionen a alumnat amb necessitats educatives específiques (i molts alumnes en situació de dificultat econòmica no disposen d'aquest dictamen), bé perquè no garanteixen la cobertura del cost total per alumne de les activitats complementàries.

En vista d'aquest fet, el Síndic suggereix al Departament d'Ensenyament que modifiqui la convocatòria d'ajuts per garantir el finançament d'activitats complementàries a l'alumnat amb necessitats econòmiques, independentment de si aquest alumnat disposa d'un dictamen de necessitat educativa específica. 

Altrament, s'està reforçant la dualització del sistema educatiu, des del moment en què l'accés al sector privat concertat queda fonamentalment restringit a la població amb més recursos econòmics i que pot satisfer les quotes per a les activitats complementàries, i la població amb menys recursos ha de ser escolaritzada al sector públic, que ofereix la sisena hora amb caràcter gratuït. 

I alhora, si això no es produeix, també s'està produint una vulneració del dret a l'educació en igualtat d'oportunitats, encara que sigui en l'accés a les activitats complementàries. De fet, s'entén que un cop un centre ofereix una activitat que està integrada plenament en l'activitat acadèmica ordinària del centre (encara que sigui complementària), aquest no hauria de poder excloure cap alumne de participar-hi pel fet de no haver-ne sufragat el cost, especialment si aquesta família no ha escollit en el procés d'admissió aquest centre. De fet, molts centres aprofiten l'anomenada sisena hora, encara que sigui pròpiament no lectiva, per impartir o fer reforç d'activitats curriculars. 

En vista d'aquest fet, el Síndic suggereix que, independentment del nivell de renda familiar, es valori conjuntament amb les famílies que han estat assignades pel Departament d'Ensenyament al centre esmentat la conveniència o no de sufragar el cost de l'activitat complementària, si bé demana que els alumnes afectats tinguin garantida la seva participació independentment de la decisió finalment adoptada.

De la resposta tramesa pel Departament d'Ensenyament, se'n desprèn que la Inspecció educativa, fetes les comprovacions pertinents, ha verificat que les quotes són voluntàries i que les famílies de l'alumnat que no han pagat les activitats complementàries continuen gaudint d'aquests serveis, per la qual cosa no és coneixedora de cap discriminació al centre. 

En vista d'aquest fet, el Síndic finalitza les seves actuacions en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

10/09/2010 Direcció General d'Atenció a la Comunitat Educativa Sol·licitud d'informació a l'Administració
25/11/2010 Direcció General d'Atenció a la Comunitat Educativa Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
08/03/2011 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
28/03/2011 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
27/05/2011 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
03/06/2011 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
10/06/2011 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
23/06/2011 Departament d'Ensenyament Resolució