Les persones interessades exposen que van presentar la primera sol·licitud d'inscripció en el Registre d'Entitats, Serveis i Establiments Socials de la Generalitat de Catalunya el febrer de 2005, i manifesten la seva queixa davant les nombroses dificultats amb què s'han trobat per poder inscriure el servei de residència en aquest registre.
De la informació aportada per l'antic Departament d'Acció Social i Ciutadania es desprèn tot el procediment per a la inscripció registral seguit per les persones interessades.
En vista d'aquesta documentació, el Síndic constata que queda palesa des del febrer de 2005 la voluntat dels promotors de la queixa d'inscriure el servei de residència en el Registre d'Entitats Serveis i Establiments Socials de la Generalitat de Catalunya. Malgrat això i arran del cúmul de circumstàncies que es van anar succeint, la inscripció no es va poder fer efectiva fins al març de 2008.
El Síndic assenyala que l'article 14 del Decret 284/1996, de 23 de juliol, de regulació del Sistema Català de Serveis, estableix que aquesta prestació se subjecta a control administratiu. Per tant, per efectuar les seves activitats, els serveis i establiments socials han de disposar de l'autorització corresponent d'acord amb la normativa. Igualment, necessiten autorització per modificar la seva estructura funcional o la capacitat assistencial, per al trasllat d'ubicació, pel canvi de titularitat i pel cessament temporal o definitiu del funcionament.
D'altra banda, l'article 26.3 del mateix Decret, estableix que el Registre és un instrument de planificació, d'ordenació i d'ajut a la gestió dels serveis socials, per a la coordinació interadministrativa dels organismes públics competents, i per donar informacions concretes i puntuals del seu contingut.
D'acord amb el que s'ha exposat, el Síndic suggereix a l'Administració que millori el servei d'informació i orientació del Registre d'Entitats, Serveis i Establiments Socials per tal que, en futures ocasions, no es produeixin les divergències i dilacions observades en aquest cas.
D'altra banda, el Síndic constata que al llarg de tot el procés, s'han incoat diversos expedients sancionadors a les persones interessades motivats per la manca d'autorització administrativa del servei de suport a l'autonomia a la pròpia llar o acolliment residencial per a persones amb discapacitat, per la qual cosa suggereix que es revisin els expedients sancionadors iniciats des del febrer de 2005 fins al març de 2008, per tal de determinar si correspon sobreseure els diferents expedients sancionadors incoats.