El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el fet que alguns instituts de la ciutat de Barcelona sol·licitin a les famílies el pagament de les quotes de llibres, material i altres despeses escolars per formalitzar la matrícula. La queixa se centra especialment en els instituts Sant Andreu i Galileu Galilei.
Un cop estudiat aquest assumpte, el Síndic ha fet les consideracions següents:
1. La Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació (en endavant LEC), estableix que l'educació infantil de segon cicle, l'educació primària i l'educació secundària obligatòria són ensenyaments declarats gratuïts (article 5.2) i també que l'escolarització d'alumnes en els ensenyaments obligatoris i en els declarats gratuïts no pot estar condicionada al pagament d'aportacions econòmiques per part de les famílies (article 50.2), de manera que l'Administració educativa ha d'assegurar els recursos públics per fer efectiva la gratuïtat d'aquests ensenyaments (article 50.1). En el mateix sentit s'expressa el Decret 75/2007, de 27 de març, pel qual s'estableix el procediment d'admissió de l'alumnat als centres en els ensenyaments sufragats amb fons públics. Per tant, el Síndic considera irregular vincular la matrícula o condicionar-la al pagament de quotes de llibres, material o altres despeses escolars.
La mateixa LEC reconeix implícitament la possibilitat de cobrar quotes quan estableix el deure del Departament d'Ensenyament d'adoptar un sistema d'ajuts general, en les diverses modalitats, per als llibres de text i altre material escolar en l'ensenyament obligatori (article 6.4) o també d'establir ajuts per accedir a les activitats complementàries i als serveis escolars en situacions socials o econòmiques desfavorides (articles 50.3 i 6.3). L'existència d'ajuts i la possibilitat d'establir quotes de material o de sortides escolars no signifiquen, però, que aquest pagament sigui necessàriament obligatori.
2. A criteri del Síndic, condicionar no només la matrícula sinó també la participació de l'alumnat a activitats escolars organitzades en horari lectiu en funció del pagament de les quotes de material i de sortides escolars no s'ajusta a norma, atès que vulnera el dret a l'educació en igualtat d'oportunitats i les garanties de gratuïtat que regeixen la participació a l'educació infantil de segon cicle, a l'educació primària i a l'educació secundària obligatòria, entre d'altres ensenyaments. Els centres, amb el suport de l'Administració, han d'establir les mesures compensatòries necessàries per garantir una escolarització normalitzada als alumnes que no han pogut fer front al pagament d'aquestes quotes.
3. La possibilitat de cobrar quotes per determinats conceptes no significa que es pugui cobrar per qualsevol servei o activitat que ofereixi el centre. L'ordenament jurídic exclou les activitats lectives del cobrament de quotes per part de les famílies, i també atorga a les administracions la competència (i també la responsabilitat financera) per garantir determinades condicions i drets. La LEC estableix que el manteniment dels centres escolars és una competència dels ajuntaments (article 164), i el Síndic no considera adequat imputar a les famílies les despeses que es derivin del manteniment de l'aula.
4. En cas d'impagament, el Síndic no considera adequat que els centres reclamin el pagament de les quotes de material i de sortides escolars directament a través dels mateixos alumnes. La relació econòmica que manté l'escola o l'institut amb la família es produeix amb els progenitors, atès que el pagament de quotes, si escau, forma part de la seva responsabilitat en l'exercici de les seves funcions parentals, no pas dels infants.
5. La majoria de centres públics, directament o mitjançant les AMPA, cobren quotes relacionades amb l'activitat que els alumnes realitzen en horari escolar. A la pràctica, però, hi ha diferències importants entre centres en les quotes que satisfan les famílies, tant en l'import que se sol·licita per alumne o família com en la proporció de famílies que fan l'abonament. Aquestes diferències generen diferències en la composició social dels centres i també desigualtats en els seus projectes educatius.
En vista d'aquestes consideracions, el Síndic demana al Consorci d'Educació de Barcelona:
- Que garanteixi la provisió de recursos econòmics i materials suficients als centres escolars per fer possible la gratuïtat dels ensenyaments.
- Que no condicioni la matrícula als ensenyaments declarats gratuïts al pagament de quotes de llibres, material i altres despeses escolars.
- Que, atès el caràcter no obligatori del pagament de quotes relacionades amb el desenvolupament de les activitats lectives als ensenyaments declarats gratuïts, garanteixi la igualtat de tracte a tots els alumnes durant l'horari lectiu, al marge del pagament de quotes per part dels seus progenitors
- Que eviti que els alumnes siguin partícips de la relació econòmica existent entre centre i família.
- Que estableixi mesures d'accessibilitat econòmica (ajuts o altres) per garantir l'accés en igualtat d'oportunitats dels infants socialment desfavorits a les activitats escolars (sortides escolars, material escolar, etc.).
- Que informi adequadament les famílies sobre les quotes que tenen caràcter obligatori i voluntari, i no incorpori a aquestes quotes conceptes de despesa que no poden ser imputats a les famílies.
- Que apliqui aquests suggeriments, entre d'altres, als instituts Sant Andreu i Galileu Galilei, revisi la informació facilitada a les famílies i informi el Síndic dels canvis que s'han introduït.