La persona interessada planteja el seu desacord amb la denegació dels ajuts individuals per desplaçament amb transport escolar, corresponent al curs 2009-2010. Manifesta que els alumnes que viuen al nucli urbà del poble disposen de transport escolar i que els alumnes que viuen fora del nucli en zones allunyades no tenen dret al servei.
El Consell Comarcal del Vallès Oriental exposa que el Departament d'Educació va reduir la partida pressupostària de transport escolar no obligatori per al curs 2009/2010, fet que no ha permès destinar cap quantitat en concepte d'ajut individual de desplaçament no obligatori a cap alumne de la comarca.
El Decret 161/1996, de 14 de maig, pel qual es regula el servei escolar de transport per tal de facilitar el desplaçament de l'alumnat en l'educació obligatòria, preveu que el servei escolar de transport sigui de provisió obligatòria i gratuïta per als alumnes d'educació obligatòria "[...] que hagin d'escolaritzar-se fora del seu municipi de residència en un centre públic [o sufragat amb fons públics] ordinari o d'educació especial, proposat pel Departament d'Ensenyament". Per a la resta de casos, doncs, la provisió d'aquest servei està prevista com a opcional i no necessàriament gratuïta. La mateixa normativa preveu la possibilitat d'atorgar ajuts per desplaçament en els casos en què la provisió d'aquest servei no sigui viable. La prestació d'aquests ajuts, però, està subjecta al mateix criteri d'obligatorietat per residència a un municipi diferent del d'escolarització.
Així doncs, d'acord amb l'ordenament jurídic, no hi ha una manca d'irregularitat de l'Administració.
Dit això, i malgrat que no és obligatori i gratuït, el mateix Decret 161/1996, en la disposició addicional primera, també preveu que quan les necessitats d'escolarització en un determinat municipi així ho aconsellin, es pot facilitar el servei escolar de transport o la concessió d'ajuts a l'alumnat d'educació obligatòria que s'hagi de desplaçar a centres docents del mateix municipi però distants del seu lloc de residència.
El Síndic considera que la divisió administrativa entre termes municipals no ha de ser motiu d'un tracte diferenciat entre dos alumnes que comparteixen condicions similars de proximitat al centre per a l'ús d'uns serveis d'abast territorial supramunicipal, concebuts, en part, per fer accessible l'escolarització als infants que viuen lluny dels centres.
La manca d'obligatorietat en la provisió dels serveis de transport i menjador escolars dins un mateix municipi no ha de prevaldre sobre el dret, de caràcter superior, dels infants a l'accés a l'educació i a l'escolaritat gratuïta en l'etapa d'escolarització obligatòria.
Així doncs, el Síndic demana al Consorci d'Educació que apliqui criteris de distància geogràfica (a més dels criteris socioeconòmics) a l'hora d'establir les condicions d'accés al servei de transport escolar.