La promotora de la queixa exposa que tot i haver rebut en data 13 de maig de 2010 la resolució per la qual s'estableix el Programa individual d'atenció (en endavant PIA) a favor de la seva mare, en què se li reconeix una prestació econòmica per cuidador no professional amb efectes econòmics des de l'1 de gener de 2009, aquesta prestació encara no se li ha fet efectiva.
La promotora, filla i cuidadora de la persona interessada, explica que ha trucat diverses vegades al Departament de Benestar Social i Família i s'ha desplaçat en dues ocasions a l'edifici del Palau de Mar per obtenir informació de l'estat de tramitació de la prestació reconeguda.
Comenta que en cap cas no ha obtingut informació de quan cobrarà l'import meritat i que després d'una llarga espera al Palau de Mar no li han sabut donar raó de si cobraria el mes de setembre, octubre o més tard ni de la modalitat de pagament que s'empraria.
Així mateix tampoc no han sabut dir-li, segons exposa, què passaria amb la quantitat restant en cas que el pagament fos fraccionat i es produís la mort de la seva mare abans que es pagués la quantitat total: si la quantitat restant s'ingressaria a la persona cuidadora, als hereus o si es tancaria l'expedient i no es faria cap pagament.
El Síndic va sol·licitar en data 22 de setembre de 2010 informació sobre la queixa plantejada a l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (en endavant ICASS), sol·licitud que es va reiterar en data 17 de febrer de 2011.
El 31 de maig de 2011, l'ICASS, ha informat que el mes d'octubre de 2010 es va fer el primer pagament a la persona interessada corresponent a la prestació econòmica per cuidador no professional, i que el pagament de la quantitat de 4.920,20 euros en concepte de retroactivitat de la prestació econòmica de cures en l'entorn familiar s'abonaria a raó d'un 20% anual en el termini de cinc anys, d'acord amb la disposició addicional sisena del Reial decret llei 8/2010, de 20 de maig, pel qual s'adopten mesures extraordinàries per a la reducció del dèficit públic.
En conseqüència, atès que l'objecte de la queixa s'ha resolt, el Síndic dóna per finalitzades les seves actuacions i arxiva l'expedient de referència.
Tot i això, aquesta institució assenyala que resulta excessiu el temps que ha transcorregut d'ençà que es van dictar la resolució de reconeixement de la situació de la dependència (29 de maig de 2009) i la resolució PIA (13 de maig de 2010), fins que s'ha fet efectiva la prestació.
Per aquest motiu, el Síndic s'ha adreçat al Departament de Benestar Social i Família per insistir en la necessitat que s'arbitrin les mesures necessàries per agilitzar la tramitació dels procediments relacionats amb l'aplicació de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, a fi de possibilitar-ne la resolució en un termini raonable, tot evitant dilacions i atendre, de forma eficient, les necessitats de les persones amb dependència.