Resolució
Q-04127/2010 Disconformitat amb la resposta verbal d'un centre esportiu municipal a una reclamació patrimonial de danys i perjudicis.

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Responsabilitat patrimonial
Data d'inici 06/09/2010
Data de l'últim moviment 28/11/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora mostra la seva disconformitat amb la resposta verbal de la direcció del centre esportiu municipal (en endavant CEM) Carmel a la seva reclamació de danys i perjudicis efectuada el 13 de juliol de 2010. 

La promotora de la queixa es va donar de baixa d'aquest centre esportiu el passat 12 de juliol. Un cop formalitzada la baixa, es va dirigir a l'armariet que tenia arrendat per recollir les seves pertinences, i no va poder obrir-lo, ja que havien tret el cadenat que hi havia col·locat al seu dia i havia estat llogat a una altra persona.

Pel que fa a les seves pertinences, la van informar que s'havien guardat uns dies i que posteriorment les havien llançat. 

En el contracte d'arrendament de l'armariet, es fa constar que la baixa dels armariets implica que no se'n pot fer ús a partir del mateix mes de la baixa i que, en tot cas, els objectes trobats es guardaran durant un mes en el centre.

En aquest sentit, la persona interessada aporta una còpia del rebut bancari d'abonament de la mensualitat, corresponent al mes de juliol de 2010, motiu pel qual d'acord amb el que s'ha exposat no hi havia motiu per haver buidat l'armariet de la promotora de la queixa abans de formalitzar la seva baixa del centre. 

Segons informa, com a resposta al seu escrit de data 13 de juliol, l'advocada del centre esportiu la va telefonar per informar-la de que no acceptaven la seva reclamació i que com a compensació la gratificaven amb un mes lliure de pagament, per a ella o per a algú que ella designés.

Contingut

Un cop analitzat l'informe de resposta de l'Institut Barcelona Esports (en endavant IBE), el Síndic posa de manifest el següent:

En primer lloc, l'IBE indica que la persona interessada va donar de baixa el lloguer de l'armariet el 24 d'octubre de 2009, fet pel qual aquest va ser assignat a un altre usuari seguint el procediment habitual.  

No obstant això, assenyala que la direcció del CEM Carmel reconeix que va cometre un error l'octubre de 2009, ja que en lloc de tramitar un canvi d'armariet es va tramitar una baixa, sense adjudicar-ne cap de nou a la promotora. 

Per tant, queda clar l'error del CEM en el fet de donar de baixa l'armariet, amb les conseqüències que comporta, és a dir, que el centre no es faci càrrec de les pertinences transcorregut un mes des de la baixa, sense que l'abonat passi a recollir-les.

L'informe conclou que, en no arribar a cap acord amb la promotora, els gestors dels CEM Carmel van traspassar el tema a l'assessoria jurídica que tenen contractada, però no s'indica el resultat d'aquest tràmit. 

Tanmateix, de l'informe es desprèn que no s'ha resolt expressament la reclamació de responsabilitat patrimonial formulada, precedida de la tramitació del corresponent procediment administratiu.

Per tot això, el Síndic recorda que l'article 139 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, determina que els particulars tenen dret a ser indemnitzats per les administracions públiques corresponents de tota lesió que pateixin en qualsevol dels seus béns i drets, tret dels casos de força major, sempre que la lesió sigui conseqüència del funcionament normal o anormal dels serveis públics. 

Al seu torn, l'article 81 de la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, estableix que els ciutadans tenen dret, en els termes que estableixen la legislació bàsica, aquesta llei i la normativa de desenvolupament, a ser indemnitzats per les administracions públiques de Catalunya de tota lesió que pateixin en qualsevol de llurs béns i drets, sempre que la lesió sigui conseqüència del funcionament normal o anormal dels serveis públics, excepte en els casos de força major o de danys que els ciutadans tinguin el deure jurídic de suportar d'acord amb la llei.

En qualsevol cas, el dany al·legat ha de ser efectiu, avaluable econòmicament i individualitzat amb relació a una persona o un grup de persones.

Els procediments administratius aprovats i fixats per les normes constitueixen la garantia d'una actuació no arbitrària per part dels poders públics. Així, quan un ciutadà formula davant una administració pública una reclamació per danys i perjudicis, els procediments administratius que regula el Reial decret 429/1993, de 26 de novembre, permeten dilucidar si cal fer efectiva o no la responsabilitat patrimonial. 

La correcta tramitació d'aquest procediment garanteix que es puguin investigar els fets i les circumstàncies que han concorregut i, en el seu marc, el ciutadà pot aportar proves al seu favor i contradir l'Administració. En essència, el que es persegueix és esbrinar objectivament els fets per decidir si el ciutadà té dret a ser indemnitzat o no i, així, protegir tant els seus drets com els de l'Administració, que representa l'interès general, sens perjudici de la posterior reclamació en via judicial.
 
El Síndic pot ser més eficaç en la supervisió del compliment de les garanties del procediment que cal seguir per resoldre aquestes reclamacions.

Així, un cop analitzat si s'havia d'admetre o no a tràmit la reclamació de la promotora de la queixa, sens perjudici de facilitar-li un termini per esmenar la reclamació, si escau, el Síndic recorda que l'IBE hauria d'haver impulsat el procediment en tots els seus tràmits: actes d'instrucció, pràctica de proves, sol·licitud d'informes (en tot cas, és obligatori l'informe del servei el funcionament del qual hagi ocasionat la presumpta lesió indemnitzable), audiència a la persona interessada, proposta de resolució i terminació del procediment amb resolució expressa, en un termini de sis mesos. 

En aquest sentit, el Síndic recorda que el venciment del termini de resolució no eximeix de l'obligació de resoldre que correspon a l'Administració, de conformitat amb l'article 42.1 de la Llei 30/1992. El que determina l'article 43.3 del mateix text normatiu és que la desestimació per silenci té els únics efectes de permetre a les persones interessades la interposició de recurs administratiu o contenciós administratiu quan sigui procedent, la qual cosa no impedeix a l'Administració, transcorregut el termini, resoldre en qualsevol sentit. 

Per tot això, el Síndic recorda la necessitat de tramitar i resoldre la reclamació de responsabilitat patrimonial presentada per la persona interessada d'acord amb el Reial decret 429/1993, de 26 de març, sobre el reglament dels procediments en matèria de responsabilitat patrimonial.

Tramitació

Data Administració Tràmit

17/09/2010 Ajuntament de Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
25/11/2010 Ajuntament de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
22/12/2010 Ajuntament de Barcelona Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
07/04/2011 Ajuntament de Barcelona Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
12/04/2011 Ajuntament de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
15/07/2011 Ajuntament de Barcelona Resolució
28/11/2011 Ajuntament de Barcelona Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 26/2010, del 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya - DOGC.5686 (05/08/2010)
Reial decret 429/1993, de 26 de març, que aprova el Reglament en matèria de responsabilitat patrimonial- BOE.106 (04/05/1993)
Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú- BOE.295 (27/11/1992)