La persona interessada exposa que la professora que s'ocupava d'atendre el seu fill no prestava atenció específica a les seves necessitats especials, de manera que el seu fill tenia dificultats en el seu procés d'aprenentatge en aspectes com l'alimentació, la participació a les activitats a classe, la interacció amb els companys, etc.
El Síndic no pot concloure, amb la informació aportada, que no s'hagi proporcionat a l'infant l'atenció requerida.
Dit això, l'experiència d'aquesta institució sí que posa de manifest que l'atenció de les necessitats educatives especials a l'etapa d'educació infantil de primer cicle no sempre està garantida de la mateixa manera que es fa en etapes posteriors.
El Síndic recorda que l'Estatut d'autonomia de Catalunya, en l'article 21.7, estableix que ?les persones amb necessitats educatives especials tenen dret a rebre el suport necessari que els permeti accedir al sistema educatiu, d'acord amb el que estableixen les lleis?. La Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, en l'article 71, manifesta que l'atenció integral a l'alumnat amb necessitat específica de suport educatiu s'ha d'iniciar en el mateix moment en què aquesta necessitat sigui identificada. La Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació, reforça la inclusió escolar com a principi rector del nostre sistema educatiu. Entre altres aspectes, a més, afegeix en l'article 56.3 que ?durant l'educació infantil s'ha d'assegurar la detecció precoç de les necessitats educatives específiques i de les manifestacions evolutives que puguin indicar un risc de trastorn dels alumnes, que han de rebre una atenció ajustada a llurs característiques singulars?.
En vista d'aquestes consideracions, doncs, el Síndic recomana a les administracions educatives que es garanteixi l'atenció adequada de les necessitats de l'alumnat de zero a tres anys en situacions específiques, i que s'avanci en la cobertura de les necessitats educatives especials dels infants que ho requereixin des del moment en què es detectin.