El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca d'actuació de la Diputació de Barcelona davant la situació d'assetjament psicològic que assenyala que pateix al seu lloc de treball.
Diu que ha exposat en diverses ocasions a la Diputació la situació que pateix, que l'ha portat a una situació de baixa per incapacitat temporal. En concret, explica que en data 11 de maig de 2010 va presentar una sol·licitud en la qual demanava que s'adoptessin mesures per tal de resoldre la seva situació, tot i que no ha rebut cap resposta.
Prèviament, en data 2 de març de 2010, havia presentat un escrit en el qual demanava una reclassificació del seu lloc de treball en cas que es determinés que duu a terme funcions de categoria superior a la seva.
Un cop analitzada tota la documentació de l'expedient, el Síndic fa les consideracions següents:
1. Pel que fa a la dilació en activar el Protocol d'intervenció en l'àmbit dels riscos psicosocials, el Síndic considera que la constatació del deteriorament de la situació del promotor hauria d'haver comportat la posada en marxa, d'ofici, del Protocol. La intervenció d'ofici hagués tingut per objecte esbrinar les causes del deteriorament i si aquestes poden estar relacionades amb els mètodes de treball i la pròpia organització, a fi de prendre les determinacions oportunes i valorar, si és el cas, l'actuació de la unitat responsable de vigilància de la salut (en endavant UR) com a conciliador entre les parts.
En conseqüència, quan es detectin problemàtiques greus en les relacions laborals cal activar de forma immediata i, si convé, d'ofici, el Protocol. El transcurs del temps no és un factor que contribueixi a corregir els riscos psicosocials o el deteriorament de les relacions laborals inicialment detectats; ans al contrari, contribueix a agreujar-los.
2. Pel que fa a l'absència de motivació i al dret del ciutadà a una bona administració, al llarg de la tramitació del procediment la Comissió Ètica i de Resolució de Conflictes (en endavant CEiRC) ha pres decisions que no ha motivat ni ha justificat.
A més, d'acord amb el Protocol, en el moment de constituir-se la CEiRC i abans de qualsevol actuació, la UR ha de comunicar per escrit a la persona afectada els noms dels membres que la integren perquè n'accepti la composició.
3. Pel que fa a l'actuació que cal seguir davant dels conflictes interpersonals i la mesura de canvi de lloc de treball en el Protocol, el Síndic posa de manifest que el canvi de lloc de treball està previst en el Protocol com a mesura cautelar a instància de la persona afectada.
Per tant, la proposta de canvi de lloc de treball de la persona interessada no sembla adequada en vista del Protocol i, a més, podria entendre's com una mesura restrictiva dels drets de la persona afectada, llevat que aquesta hi estigués d'acord.
Entre la documentació de què es disposa hi ha una conclusió de la Diputació sobre la qual hauria de girar la seva actuació: la constatació del deteriorament de la relació personal i professional del promotor amb el seu comandament jeràrquic.
En vista d'això, no consta que s'hagi considerat, per exemple, la conveniència de revisar l'avaluació dels riscos psicosocials en l'entorn del treball per buscar els elements identificadors de la problemàtica i del seu impacte per a l'eficàcia de l'organització del treball, i poder establir, en conseqüència, els mitjans per a la resolució dels conflictes.
El cas objecte de la queixa sembla apuntar cap a un problema interpersonal, dimensió que el Protocol no sembla haver previst i a la qual caldria donar una resposta específica, en lloc de proposar la mesura de trasllat del lloc de treball.
4. Pel que fa al dret d'accés a la documentació atesa la condició de persona interessada, el promotor ha promogut la posada en marxa del Protocol, en tant que persona ?presumptament assetjada? i, per tant, és titular d'un dret legítim. Això comporta automàticament la condició de persona interessada, de conformitat amb l'article 31.1 a) de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.
Com a persona interessada, mentre el procediment s'instrueix, el promotor té dret a conèixer en qualsevol moment l'estat de la tramitació dels procediments en què tingui aquesta condició (art. 35 a) de la Llei 30/1992). I en aquest moment, l'accés a la informació, encara que contingui dades de terceres persones es troba emparat per l'article 35, en concordança amb l'article 11.2 de la Llei orgànica 15/1999.
En el cas dels procediments finalitzats, l'accés als documents que formen part de l'expedient i que continguin dades relatives a la intimitat de les persones es reserva a aquestes; i l'accés als documents nominatius pot ser exercit pels titulars i tercers que acreditin un interès legítim i directe.
No hi ha dubte que el promotor té un interès legítim i directe a examinar l'expedient instruït amb la posada en marxa del Protocol.
En vista d'aquestes consideracions, el Síndic:
- Recomana a la Diputació de Barcelona que tan bon punt hi hagi indicis d'una situació greu presumptament constitutiva d'assetjament s'activi el Protocol de forma immediata. El transcurs del temps no és un factor que contribueixi a corregir els riscos psicosocials o el deteriorament de les relacions laborals inicialment detectats; ans al contrari, contribueix a agreujar-los.
- Recomana la revisió final de l'informe de la CEiRC de 27 de maig de 2011, perquè s'hi inclogui de forma explícita els criteris que, a partir de la informació recollida, han guiat la ponderació dels fets.
- Recorda que cal facilitar al promotor la còpia de la documentació sol·licitada i, en qualsevol cas, per facilitar-li l'examen de tots els documents que integren l'expedient, suggereix que se li'n doni vista.
-Recomana la revisió del Protocol perquè s'hi recullin les accions correctores que cal aplicar, com ara la derivació del cas cap a una mediació, en el cas que la instrucció del procediment conclogui que hi ha un conflicte interpersonal.