La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la provisió de vetllador a la seva filla, una alumna amb necessitats educatives especials d'una escola de Sabadell. Exposa que actualment la seva filla cursa 3r d'ESO, amb catorze hores setmanals assignades de vetlladora, i que ja li han comunicat que per al curs vinent l'assignació serà de sis hores setmanals.
En el marc d'altres queixes rebudes sobre la provisió d'hores de vetllador, especialment quan es modifiquen les condicions del suport de l'alumnat amb necessitats educatives especials, el Síndic ha recordat al Departament d'Ensenyament:
- La necessitat que aquesta modificació en la dotació de vetlladors es fonamenti en una valoració tècnica de les necessitats dels diferents casos particulars, que ponderi les necessitats educatives especials dels alumnes afectats i els recursos que ja disposen els centres.
- La conveniència que, en cas que hi hagi protocols generals d'actuació amb criteris comuns previs, la presa de decisions final sobre l'assignació d'hores per centre segueixi criteris tècnics fonamentats en els informes de l'EAP dels diferents casos particulars presents al centre, que ponderi sistemàticament les necessitats de suport existents, i en les previsions fetes pels mateixos centres en la seva sol·licitud.
- La importància que la disponibilitat d'hores no estigui condicionada bàsicament per les disponibilitats pressupostàries, sinó per la valoració de les necessitats existents, de manera que, si augmenten les necessitats, s'incrementa també la disponibilitat d'hores de suport.
De fet, després d'analitzar l'informe tramès pel Departament d'Ensenyament, el Síndic constata que les dues primeres condicions sembla que es compleixen, atesa la intervenció de l'EAP de Sabadell en l'aplicació del protocol, que valora amb coneixement de causa les necessitats de suport (d'acord amb el protocol de la resolució de 20 de febrer de 2012). En canvi, a l'hora d'establir les equivalències entre necessitats i hores de suport (d'acord amb les orientacions de 27 de febrer de 2012 de la directora general d'Educació Infantil i Primària), el Síndic desconeix si la tercera condició s'acompleix.
El Departament d'Ensenyament sovint assenyala que l'assignació d'hores de vetllador a cada centre està condicionada per les sol·licituds rebudes cada curs i per la disponibilitat d'hores existent a la ?bossa? d'hores que gestiona l'Administració. I afegeix que aquesta ?bossa? disposa d'un nombre d'hores finit, no necessàriament condicionada al nombre de sol·licituds.
Davant d'aquest fet, el Síndic és conscient que el nombre de recursos de què disposa l'Administració és limitat, però també considera que el fet de condicionar les hores assignades al volum d'una ?bossa? d'hores limitada provoca (o pot provocar) que hi hagi necessitats educatives especials no suficientment cobertes, o desigualment cobertes en funció del centre d'escolarització de l'infant.
A parer del Síndic, la valoració de les necessitats educatives especials ha de ser el criteri que determini l'assignació d'hores, i el volum de la ?bossa? d'hores no hauria de ser finit, sinó condicionat al volum de necessitats educatives especials existent. Altrament, es podria estar vulnerant el dret a l'educació en igualtat d'oportunitats dels alumnes amb discapacitat protegit per l'ordenament jurídic.
En aquest sentit, convé recordar que la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació, estableix en els articles 2 i 3 tant l'equitat i la inclusió escolar com a principis rectors del sistema educatiu com el dret de qualsevol alumne a rebre una educació integral, i estableix en l'article 81 que, d'acord amb el principi d'escola inclusiva, tots els alumnes tenen dret a participar en els entorns escolars ordinaris, independentment de llurs condicions i capacitats. Els infants amb necessitats educatives especials, doncs, tenen dret a gaudir de les mateixes oportunitats educatives que qualsevol altre infant escolaritzat.
En vista d'aquestes consideracions, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que garanteixi que la ?bossa? d'hores de vetllador disponibles a cada zona, i que assigna l'EAP de Sabadell, estigui condicionada al volum de necessitats dels centres, de manera que en els procediments d'assignació d'hores de vetllador les necessitats d'aquest suport educatiu de cada alumne quedin cobertes, independentment que hi pugui haver més o menys alumnes que en tinguin necessitat.