El president d'una comunitat de veïns d'Olesa de Montserrat exposa el seu malestar per la inactivitat municipal constatada a l'hora de fer complir a un bar musical, situat en els baixos de l'immoble on viu, la prohibició de col·locar una terrassa.
La persona interessada explica que l'Ajuntament ha aprovat una Ordenança municipal reguladora de la instal·lació de vetlladors i/o terrasses, en l'article 2.3 de la qual es disposa que "no s'admet la instal·lació de vetlladors i/o terrasses als establiments d'ambientació musical dedicats a bars musicals, discoteques, ni en establiments que no siguin els regulats a l'apartat 1 de l'article".
El promotor exposa que els veïns van mantenir una reunió el juliol de 2010 amb la corporació local, la qual va assegurar que l'establiment no podia disposar de terrassa, d'acord amb l'Ordenança citada. El tancament de la terrassa va durar només dues setmanes, atès que al començament d'agost va tornar a obrir. L'Ajuntament no ha pres encara cap decisió, malgrat que cada cop que els veïns han trucat a la Policia Local, els agents han aixecat una acta.
L'informe de resposta de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat confirma els fets exposats a l'escrit de queixa. Així, doncs, diu que el local en qüestió és un establiment de bar musical que instal·la una terrassa, malgrat la prohibició expressa que conté l'Ordenança municipal, que no admet aquestes instal·lacions en els establiments d'ambientació musical.
El consistori explica que va requerir verbalment la titular de l'establiment perquè complís l'Ordenança, i que posteriorment va emetre un requeriment escrit, però la titular el va desobeir. La Policia Local va aixecar un total de vint-i-una actes d'inspecció per presumptes molèsties relacionades amb l'activitat, que va traslladar als serveis tècnics municipals. Atès que la finalització de la temporada estival remet la problemàtica acústica objecte de les queixes, l'Ajuntament assenyala que per a la propera temporada se'n farà un control exhaustiu, de manera que si detecta incompliments obrirà un expedient sancionador.
A partir d'aquesta informació, el Síndic manifesta que l'actuació municipal seguida pels serveis tècnics municipals no ha estat presidida pels principis d'eficàcia i eficiència. Al contrari, ha estat benevolent amb l'infractor, en detriment dels drets dels veïns al descans. El simple fet de tolerar els fets denunciats i no actuar arran de les actes lliurades per la Policia Local ha comportat una vulneració de l'exercici de les potestats correctores, i això comporta una pèrdua d'autoritat. La ponderació amb què l'Administració ha d'exercir les seves potestats exclou en qualsevol cas una actitud passiva, com la que es desprèn de la informació facilitada. En cas contrari, pot comportar que l'Ajuntament esdevingui coresponsable de la vulneració de la legalitat comesa per l'explotador de l'activitat.
D'altra banda, el Síndic indica que el propòsit d'esmena que el consistori ha previst per a la propera temporada -fer un control exhaustiu del local- no ha de comportar la repetició del mateix patró que ha seguit fins ara, tenint en compte que l'Ordenança municipal és molt clara quan preveu expressament els mecanismes per al restabliment de la realitat física alterada; és a dir, quan es constata una infracció motivada, entre altres causes, per l'absència de la llicència municipal.
Per aquest motiu, el Síndic recorda al consistori que si detecta que l'establiment musical instal·la una terrassa no admesa, amb motiu del control que efectuï, ha de requerir-ne el titular perquè la retiri en el termini de cinc dies hàbils, transcorreguts els quals caldrà retirar-la com a execució subsidiària. Tot això, sens perjudici que les despeses que aquesta acció comporti siguin exigides al titular de l'activitat i, també, de la incoació del corresponent expedient sancionador, en tant que aquella mesura és autònoma i independent de la imposició de sancions.
Amb aquest recordatori, es finalitza aquest expedient.