La persona interessada exposa que el web del Departament d'Ensenyament anunciava que una escola del Masnou obriria una tercera línia, circumstància que no s'ha produït. Així doncs, l'alumnat ha hagut de ser assignat a altres centres del municipi.
El Departament d'Ensenyament informa que les necessitats d'escolarització es podien satisfer amb un grup menys al municipi. Tot i això, a partir de les dades de preinscripció, el Síndic constata que el municipi té desequilibris significatius entre centres pel que fa a les preinscripcions.
Pel que fa a aquesta qüestió, el Síndic, d'una banda, indica que convé reconèixer que la modificació de l'oferta inicial en el procés ordinari d'admissió d'alumnat està prevista a l'ordenament jurídic com a mesura excepcional i que, com demostra l'objecte de queixa, genera tensions en el mateix procés d'admissió, especialment per part de famílies que fan una tria estratègica de centre en la preinscripció, que es veu alterada a posteriori per l'alteració de l'oferta. Per evitar aquestes tensions, doncs, el Síndic suggereix al Departament d'Ensenyament que valori si és possible ajustar més encara en el futur la planificació de l'oferta al Masnou, per evitar haver-la de modificar a posteriori com s'ha produït en aquesta ocasió.
D'altra banda, però, la modificació de l'oferta està prevista en la normativa que regula l'admissió d'alumnat, i l'Administració té el deure de garantir que la planificació de l'oferta, a més de donar resposta a les necessitats d'escolarització del territori, respecti determinats principis rectors del nostre sistema educatiu.
En aquest sentit, tant la Llei orgànica d'educació com la Llei 12/2009, del 10 de juliol, d'educació, fan referència a la necessitat d'harmonitzar els drets individuals de les famílies en l'elecció escolar amb l'obligació de les administracions públiques de garantir el dret de tots a l'educació en igualtat d'oportunitats. Les preferències de les famílies no han de constituir el principal element per valorar en la planificació de l'oferta, sinó que cal tenir en compte que no es reprodueixin desigualtats educatives.
D'acord amb això, la Llei 12/2009 recull en l'article 44 que correspon al Govern determinar els criteris de programació i que aquesta programació educativa ha de respondre als principis d'equitat i de qualitat educatives, entre d'altres. Particularment, estableix que ?la programació de l'oferta educativa té per objecte establir, amb caràcter territorial, les necessitats d'escolarització que ha de satisfer el Servei d'Educació de Catalunya per a garantir el dret a l'educació de tothom [...]. Aquesta programació ha de garantir la qualitat de l'educació i una adequada i equilibrada escolarització dels alumnes amb necessitats específiques de suport educatiu que propiciï la cohesió social.?
El Síndic observa que hi ha força diferències entre els dos instituts que ofereixen places al Masnou. En aquest sentit, el Síndic sol·licita al Departament d'Ensenyament que valori els motius que expliquen les diferències en el grau de demanda dels dos instituts públics.
Finalment, el Síndic sol·licita al Departament d'Ensenyament que valori si es produeixen aquestes dinàmiques en el cas del Masnou i que, en cas afirmatiu, vetlli per promoure mesures que evitin la diferenciació de les característiques de l'alumnat admès a l'ESO. Aquesta mateixa diferenciació de l'alumnat reverteix també en la tensió amb què les famílies viuen la tria de centre, tal com mostra aquesta queixa.