La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el procés de remodelació del barri d'Arraona de Sabadell.
Exposa que el 1992 Adigsa va iniciar el projecte de substitució dels habitatges del barri per habitatges nous, davant el risc d'enfonsament dels primers. La seva família viu en un dels habitatges afectats per aluminosi, el mal estat del qual representa un perill per a la seva família i per als vianants.
D'altra banda, exposa que al barri hi ha molts habitatges buits, sobretot de famílies que ja han estat reallotjades, la qual cosa ha contribuït a la degradació del barri. Es queixa que l'Administració no enderroca els pisos vells ni construeix els nous, i que han denunciat aquesta situació a l'Ajuntament i a l'Incasòl, però que tot segueix igual.
Un cop examinada aquesta queixa, el Síndic suggereix al Departament de Territori i Sostenibilitat que dugui a terme les actuacions següents:
1. Una visita d'inspecció al grup d'habitatges Arraona-Merinals de Sabadell. Aquesta inspecció hauria de tenir com a finalitat, en primer lloc, determinar l'estat tècnic actual de les edificacions i indicar si hi ha algun tipus de risc per a la seguretat dels ocupants. I en segon lloc, comprovar la problemàtica denunciada pels veïns respecte de l'ocupació no consentida dels habitatges buits i els problemes de robatoris, insalubritat i conflictivitat social que en deriven.
D'acord amb el resultat de la inspecció, convindrà adoptar, si escau, les mesures necessàries per garantir la seguretat dels ocupants, les actuacions de neteja necessàries, i les actuacions físiques (quant als habitatges) i legals (quant als ocupants) necessàries amb relació a la possible ocupació il·legal dels habitatges.
2. Enderrocar, sense més demora, els blocs d'habitatges buits tots els ocupants dels quals han estat reallotjats, atès que l'estat d'abandonament d'aquestes edificacions sembla constituir la causa dels problemes de manca de salubritat i conflictivitat social fins ara inexistents al barri, a banda de la problemàtica derivada de l'ocupació no consentida de terceres persones i el risc que pot comportar per als ocupants residir en un bloc abandonat afectat d'aluminosi i carbonatació.
3. Determinar un calendari clar i real de substitució dels habitatges, amb indicació de la data d'inici i la data final prevista per a la construcció dels habitatges de substitució i per al reallotjament posterior dels ocupants.
4. Valorar, tenint en compte el llarg període de temps transcorregut i la incertesa aparentment existent sobre les fonts de finançament per dur a terme els enderrocs pendents i la construcció dels habitatges de substitució, la posada en funcionament d'un pla alternatiu de reallotjament, per tal que, de forma transitòria i, si escau, definitiva, els ocupants dels habitatges puguin ser reallotjats sense més demora en altres habitatges disponibles.
A aquest efecte, el Síndic considera adient i necessari un treball conjunt de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya i l'Ajuntament de Sabadell a fi de valorar la possible cessió i/o adquisició d'habitatges promoguts per l'Ajuntament en el municipi que hagin restat disponibles després dels procediments d'adjudicació corresponents, sens perjudici de la valoració d'altres opcions residencials que es puguin considerar idònies per resoldre la problemàtica de referència.
5. Mantenir informades en tot moment les persones afectades sobre els terminis actualment previstos amb relació al procés de remodelació del barri (amb indicació de la previsió d'enderrocaments, construcció de nous habitatges i reallotjament dels ocupants), sobre l'estat tècnic dels seus habitatges i sobre les actuacions que s'acordin amb relació als problemes d'insalubritat i conflictivitat social al barri derivats del retard en el procés de remodelació.