El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el comportament d'una professora d'un institut de Figueres amb la seva filla.
Exposa que està a l'atur i no ha pogut fer front al pagament de les despeses de l'escola de la seva filla, motiu pel qual la noia ha passat tot el curs escolar sense llibres de text i no ha pogut fer determinades activitats lectives, la qual cosa li ha comportat no poder estudiar ni fer els deures com la resta dels alumnes. Segons ell, la tutora de l'alumna la pressiona davant dels seus companys de classe dient-li que si no abona el material escolar no se li lliuraran les notes.
Un cop examinada tota la documentació de què es disposa, el Síndic fa les consideracions següents:
1. El Síndic demana al Departament d'Ensenyament que la reclamació del pagament de les quotes de material per part del centre no es faci directament a través dels alumnes.
La relació econòmica que manté l'escola amb la família es produeix a través dels progenitors, atès que el pagament de quotes forma part de la seva responsabilitat en l'exercici de les seves funcions parentals, no pas dels infants. Implicar els infants en les decisions econòmiques que adopten els progenitors i fer-los partícips de la situació socioeconòmica familiar, especialment en casos de privació i precarietat econòmica, no suposa una pràctica favorable a l'interès superior de l'infant. Convé recordar que la Llei 14/2010, del 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència, estableix que l'interès superior de l'infant ha de ser el principi inspirador i fonamentador de qualsevol actuació pública.
2. El Síndic demana al Departament d'Ensenyament que, d'acord amb el dret a l'educació en igualtat d'oportunitats, i atesa la gratuïtat com a principi rector del servei d'educació de Catalunya segons la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació, la Inspecció educativa intercedeixi davant de l'institut per tal que no condicioni, encara que sigui com a possibilitat, el lliurament dels certificats d'escolaritat i de notes de l'alumnat al fet d'estar al corrent de pagament dels rebuts amb el centre.
L'existència de pagaments pendents a l'institut, i en general de situacions de vulnerabilitat econòmica, hauria de ser resolta per altres mitjans que no perjudiquin l'alumnat, ja que l'ordenament vigent estableix que l'interès de l'infant ha de prevaldre en les decisions que l'afectin, i correspon a la direcció dels centres defensar aquest interès.
3. El Síndic demana al Departament d'Ensenyament que l'institut objecte de queixa doni continuïtat a les mesures compensatòries per promoure l'accés de l'alumnat socialment menys afavorit als llibres de text i al material escolar, i que garanteixi el seguiment normalitzat de l'activitat escolar per a aquest alumnat.
4. El Síndic demana al Departament d'Ensenyament i a l'Ajuntament de Figueres que l'institut objecte de queixa activi els mecanismes de coordinació entre els professionals del centre, de l'equip d'assessorament psicopedagògic i dels serveis socials municipals, a fi de desenvolupar actuacions per garantir l'atenció de les necessitats socials i educatives d'aquesta alumna.