El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el fet que a l'opció B de l'examen de llengua catalana i literatura del dia 9 de juny de 2015 de les proves d'accés a la universitat s'assenyalés que la puntuació per pregunta errònia o no contestada descomptava 0,1 punts. Assenyala que aquesta manera de puntuar és contrària a les teories d'avaluació de tests, ja que només es considera que es poden penalitzar les respostes errònies, i no les no contestades.
En l'informe tramès pel Departament d'Economia i Coneixement s'indica que a les preguntes 3.2 i 3.3 de la part comuna d'aquesta prova calia emplenar els buits d'unes oracions amb els pronoms febles o les formes verbals correctes dels verbs que s'indicaven a l'enunciat. Per tant les respostes eren finites quant al nombre i els correctors van puntuar ambdós exercicis amb un màxim de 0,7 punts, ja que hi havia set buits per emplenar.
Es fa avinent que a les PAU en totes les preguntes de resposta d'opció múltiple només es penalitzen els errors i en les preguntes d'emplenar forats no hi ha descomptes.
Encara que la situació exposada pel promotor pugui no haver afectat l'avaluació de les persones que han participat a les proves PAU d'enguany, el Síndic entén que el criteri que s'ha d'emprar per avaluar ha de ser homogeni en tota la prova pel que fa a descomptar les respostes errònies i no les no contestades, i ajustat als criteris d'avaluació que de manera més consensuada es valoren com a més adients per valorar el coneixement acadèmic.