Resolució
Q-04252/2010 Disconformitat amb la resolució del Departament d'Acció Social i Ciutadania d'una reclamació prèvia contra la puntuació del barem de discapacitat per inexactitud de la informació rebuda.

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Persones amb discapacitat
Data d'inici 13/09/2010
Data de l'últim moviment 05/09/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora es queixa de la tramitació de la reclamació prèvia a la via judicial que va interposar contra la Resolució de 6 de juliol de 2009 del Departament d'Acció Social i Ciutadania (en endavant DASC), en no estar d'acord amb la puntuació del barem de mobilitat que li van atorgar.

Concretament, la persona interessada es queixa perquè la van informar que, per resoldre la reclamació, la visitarien de nou i, en aquell moment, podria aportar la documentació que considerés oportuna. Tanmateix, esmenta que el DASC ha emès la nova resolució sense que l'hagin visitat i sense haver tingut l'oportunitat de presentar cap documentació per justificar els seus raonaments.

Contingut

L'anterior DASC, com a resposta, va informar que, com que la persona interessada no va aportar proves noves, el nou dictamen mèdic es va fer d'acord amb els informes de què ja es disposava.

Davant d'aquesta informació, el Síndic ha recordat a l'actual Departament de Benestar Social i Família que la persona interessada es queixava perquè, en no haver estat citada per visitar-se, com l'havien informat que es faria, no va aportar la nova documentació, en espera de poder fer-ho en el moment que la citessin.

Malgrat desconèixer la informació que van facilitar-li, cal pensar que si la persona interessada hagués sabut que es podia valorar la seva situació sense necessitat d'haver-la de citar novament i que, en qualsevol moment abans de la valoració, podia presentar documentació, ho hagués fet, tan bon punt hagués tingut els resultats de l'electromiograma i no hagués esperat que la citessin per aportar-la.

Per això, amb caràcter general, el Síndic recorda el deure legal recollit en la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic de procediment de les administracions públiques de Catalunya, d'informació veraç i de qualitat, sigui quin sigui el suport en què es presti.

A banda d'aquest reconeixement normatiu, el Síndic també es remet a les bones pràctiques administratives que han de regir l'actuació de les administracions públiques. En aquest sentit, aquesta institució va aprovar el Codi de bones pràctiques administratives el setembre de 2009.

Pel que fa a l'objecte concret de la queixa de la reclamant, el Síndic recorda que el Codi esmentat, en l'apartat V, fa referència a les bones pràctiques amb relació a la claredat de la informació, l'assessorament i les expectatives legítimes. Concretament, es recull que l'Administració ha d'informar de manera clara les persones dels drets que poden exercir en les seves relacions amb l'Administració i també dels requisits previstos per la legislació per a la tramitació de les seves sol·licituds.

D'altra banda, s'ha observat que a la resolució del DASC de 30 de juliol de 2010 mitjançant la qual es desestimava la reclamació prèvia presentada i es confirmava la resolució de qualificació de disminució emesa el 6 de juliol de 2009, hi consta: "...realitzat un nou reconeixement per l'equip de valoració i orientació, no s'observen motius que justifiquin la modificació de la valoració impugnada", malgrat que la persona interessada no es va visitar.

Pel format de la resolució, tot fa pensar que per emetre les resolucions de les reclamacions prèvies a la via judicial s'utilitza un model en què s'inclou aquesta circumstància ("realitzat un nou reconeixement"). 

Atès que no en tots els casos es considera necessari una nova visita de reconeixement, el Síndic suggereix que es donin les ordres oportunes perquè, en els casos en què no s'hagi fet una nova visita de reconeixement, es faci constar aquesta circumstància en la resolució, motivant-la, i que, en qualsevol cas, no es faci constar que s'ha fet un nou reconeixement si no ha estat així.

El Departament de Benestar Social i Família ha informat que utilitza la terminologia pròpia del Reial decret 1971/1999, de 23 de desembre, de procediment per al reconeixement, declaració i qualificació del grau de discapacitat però que, no obstant això, a fi d'aportar claredat al procediment, es valorarà donar una nova redacció de les resolucions per esmenar aquesta confusió. 

Amb això, el Síndic entén acceptat el seu suggeriment i dóna per acabada la seva intervenció en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

30/09/2010 Serveis Territorials d'Acció Social i Ciutadania a Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
29/11/2010 Departament d'Acció Social i Ciutadania (28/11/2006 - 26/12/2010) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
30/12/2010 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
02/03/2011 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
27/04/2011 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
05/09/2011 Departament de Benestar Social i Família Resolució