El promotor de la queixa exposa que en data 9 de maig de 2014 va presentar la sol·licitud per ser admès en la convocatòria 2014-2015 de suport al manteniment d'equipaments i espais públics de Torrelles de Llobregat. Explica que va consultar periòdicament el web de l'Ajuntament per comprovar si es publicava la relació de persones admeses i excloses i el calendari per a la realització de les proves o l'entrevista, però no es va publicar. Per això, el 28 de maig de 2014 es va posar en contacte amb l'Ajuntament i el van informar que el procés havia finalitzat, que les persones seleccionades estaven treballant des del dia 19 de maig i que a les persones excloses se les havia informat per correu electrònic.
Atès que el promotor no havia rebut el correu electrònic, l'Ajuntament va comprovar les dades i sembla que li havien enviat el correu a una adreça electrònica equivocada. A continuació li van lliurar el document en el qual el tribunal de selecció informava els aspirants que no havien estat seleccionats per participar en el projecte.
El promotor considera que en el procés de selecció no s'han respectat els principis d'igualtat, mèrit i capacitat en l'accés a la funció pública, ja que no consten publicades les bases de la convocatòria i, per tant, els aspirants a les places que s'oferien desconeixen quin ha estat el procediment i els criteris de selecció utilitzats per l'Administració.
D'una banda, el Síndic posa de manifest que l'article 11.1 de l'Estatut bàsic de l'empleat públic (en endavant EBEP) disposa que pel que fa al règim d'accés a l'ocupació a l'Administració pública són d'aplicació els mateixos principis que regeixen l'accés a la funció pública: igualtat, mèrit i capacitat. Això vol dir que queda limitada la llibertat de l'Administració per contractar qui vulgui. En aquest sentit, l'article 55.2 EBEP estableix que la selecció del personal funcionari i també laboral s'ha de dur a terme mitjançant procediments en què es garanteixi el compliment dels principis esmentats, i també els de publicitat de les convocatòries i les bases, transparència, imparcialitat i professionalitat dels membres dels òrgans de selecció, independència i discrecionalitat tècnica en l'actuació dels òrgans de selecció, adequació entre el contingut dels processos selectius i les funcions a desenvolupar, i agilitat, sense perjudici de l'objectivitat, en els processos de selecció.
Per tant, per a la determinació de les persones que reuneixen les condicions subjectives i objectives per desenvolupar les actuacions de caràcter temporal cal fixar i donar a conèixer els requisits objectius per prendre-hi part, les fases del procés de selecció, els criteris a aplicar per a la tria de candidats, el barem i els paràmetres a avaluar a l'entrevista.
A aquest efecte, cal que s'aprovin unes bases perquè els ciutadans que vulguin prendre-hi part sàpiguen quins són els requisits per accedir-hi. Alhora aquestes bases actuen com a límit a les facultats de l'òrgan de selecció i a la seva discrecionalitat.
I d'altra banda, cal tenir en compte que el procés de selecció es fonamenta en el pla municipal aprovat per accedir a les subvencions atorgades per l'Àrea Metropolitana de Barcelona en el marc del Pla metropolità de suport a les polítiques socials municipals. En aquest Pla, l'Àrea Metropolitana de Barcelona ha calculat les subvencions atorgades als ajuntaments metropolitans sobre la base d'aplicar dos criteris, un dels quals és el d'índex d'atur ponderat per població.
Com que el projecte municipal havia de complir amb les finalitats del Pla, es pot afirmar que, necessàriament, un dels criteris de selecció ha de tenir en compte les circumstàncies econòmiques i socials dels aspirants, al marge de valorar llur experiència professional en el sector.
Amb relació a la publicitat de la convocatòria que l'Ajuntament va fer, limitada a l'àmbit municipal i, per tant, mancada d'una difusió generalitzada a través de la publicació en el DOGC, cal dir que està justificada des del moment que la concessió de la subvenció a l'Ajuntament es va calcular amb relació a les dades d'atur de la població.
En conseqüència, el Síndic recomana a l'Ajuntament, d'una banda, que les convocatòries per a la selecció de personal, encara que es facin en el marc de plans d'ocupació subvencionats, vagin acompanyades de l'aprovació d'unes bases, que s'han de publicar al web municipal i han de fixar els requisits objectius que han de reunir els candidats per prendre-hi part, les fases del procés de selecció, els criteris a aplicar per a la tria de candidats, els barems, els paràmetres a avaluar a l'entrevista, el termini per sol·licitar la revisió de la valoració efectuada per l'òrgan qualificador i el règim d'impugnacions; i d'altra banda, que el resultat de la valoració efectuada per l'òrgan de selecció, degudament desglossada per a cadascun dels criteris fixats a les bases, es publiqui al web municipal com a garantia de transparència i per possibilitar-ne, si convé, la impugnació.