Els promotors es queixen de la presumpta vulneració del dret a la privacitat en les notificacions a les persones menors en el sistema penal juvenil.
Les persones interessades expliquen que el seu fill va ser denunciat i se li va aplicar el procediment corresponent amb el resultat de sobreseïment per part d'un jutge de menors. Durant la tramitació del procediment, en les diferents fases, va rebre les citacions al seu domicili, tant per comparèixer davant l'equip tècnic com per ser escoltat en l'exploració davant el fiscal instructor. Aquestes citacions arribaven al domicili familiar mitjançant agents de la Policia de Catalunya - Mossos d'esquadra, els quals entregaven a la persona que trobessin un full obert en què constaven totes les dades del menor, del procediment i del delicte pel qual s'havia obert el procés. Aquest document es lliurava obert a qui obrís la porta del domicili.
Per aquest motiu, els pares d'aquest noi entenen que aquest fet conculca els drets més elementals dels menors, especialment pel que fa a la privacitat i a l'honor.
El Departament de Justícia informa del següent:
Que el Servei de Mediació i Assessorament Tècnic, responsable de fer complir les demandes d'informe de la Fiscalia de Menors, elabora la citació d'entrevista i l'adreça al menor implicat en el procediment.
Que en aquesta citació hi consta el nom, els cognoms i l'adreça del menor, el número de procediment de la Fiscalia, el lloc, el dia i l'hora de l'entrevista i la documentació que cal aportar, i que aquest document es fa arribar per burofax.
Que Correus tramet el justificant de recepció, on consta si el document s'ha pogut lliurar o no. En aquest darrer cas, es deixa un avís al destinatari.
Que en el cas del fill dels promotors, ell mateix va rebre la citació, però malgrat això no va comparèixer a l'entrevista perquè estava pendent de les al·legacions presentades a la Fiscalia de Menors per part de la seva lletrada. En aquest moment, es va fer una demanda a la Fiscalia de Menors per tal que fos citat, amb el fi d'elaborar l'informe sol·licitat, i es va fer observació del motiu de la incompareixença.
I, finalment, que una vegada la Fiscalia rep la demanda de citar el menor, fa la petició als Mossos d'Esquadra, els quals s'encarreguen de lliurar la citació. A partir d'aquí és la Fiscalia de Menors qui estableix els criteris i/o les instruccions amb el Departament d'interior, Relacions Institucionals i Participació (en endavant DIRIP).
El Departament de Justícia ha tramès una còpia del model de citació de la Secretaria de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil, una còpia de l'informe d'incompareixença a la primera citació, i la citació per a una altra data.
Un cop estudiat l'informe i la documentació adjunta, el Síndic fa les consideracions i els suggeriments següents:
Segons el principi de la mínima ingerència en la vida de les persones menors d'edat, el Síndic entén que les notificacions als joves en el sistema de justícia juvenil haurien de contenir només la informació imprescindible perquè els arribi la citació: l'adreça postal i el destinatari. En aquesta qüestió, s'observa que en el burofax que s'envia als joves hi estan reflectides, a més de les dades identificatives i l'adreça, el departament i el servei de l'administració que el citen i el motiu de la citació.
En aquest sentit, el Síndic considera que el dret a la intimitat caldria interpretar-lo en aquest context com el dret a decidir quina informació personal es vol donar a conèixer i a qui es vol facilitar. En aquest cas, no sembla que sigui necessària cap més informació que l'adreça i el nom per citar el jove a entrevistes i exploracions davant dels òrgans de l'Administració de justícia.
En aquest cas, el noi va rebre en persona la citació, però pot no ser així, i que la persona que la rep en mà sigui algú aliè al jove i a la família, que es trobi en aquell moment al domicili, o a l'edifici en el qual està ubicat l'habitatge familiar, per exemple un conserge, una assistenta domèstica o un veí. Aquesta tercera persona sabria, aleshores, que el noi està en un procés del sistema de justícia juvenil, informació que s'entén que entra dins la privadesa de les persones.
En aquesta qüestió, el Síndic recorda el que estableix la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets dels infants en l'article 16, sobre el dret a la privacitat de les persones menors d'edat: "Cap infant ha d'estar subjecte a interferències arbitràries o il·legals a la seva privacitat, família, casa, o correspondència, ni a agressions al seu honor i a la seva reputació; i també, l'infant té dret a ser protegit per la llei davant d'aquestes interferències".
Aquest dret fa referència a tots els infants i adolescents, sense cap discriminació ni excepció, en qualsevol situació, incloses totes les institucions i els serveis que tracten amb infants. En aquest sentit, l'article 40 de la mateixa Convenció de les Nacions Unides, reconeix "el dret de tots els infants i adolescents acusats d'haver infringit la llei de ser tractats d'una forma consistent amb la promoció del sentit de dignitat i vàlua", que es complementa i s'aprofundeix en l'article 16, amb referència explícita a les persones menors d'edat acusades d'haver infringit la llei penal: "[...] haurien de veure íntegrament respectada la seva privacitat en tots els estadis del procediment penal juvenil".
També la nova Llei 14/2010, de 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència, en l'article 25 sobre el sistema d'informació i gestió en infància i adolescència, diu que "en l'accés i la utilització del sistema d'informació i gestió en infància i adolescència s'ha de garantir sempre la privacitat de les dades personals constitucionalment i legalment protegides, i també la seguretat de les comunicacions en l'intercanvi d'informació entre els agents del sistema sobre dades de caràcter personal que siguin necessàries per a tramitar els procediments".
Finalment, cal referir-se també als principis d'actuació establerts per la Llei 27/2001, de 31 de desembre, de justícia juvenil, que en l'article 4 fixa els principis rectors d'aquest sistema: "L'actuació de les administracions públiques en l'àmbit dels menors i els joves, en exercici de les competències que els atribueix aquesta Llei, s'ha d'ajustar als principis següents: [...] La confidencialitat, la reserva oportuna i l'absència d'ingerències innecessàries en la vida privada dels menors i els joves o de les famílies respectives, en les actuacions professionals que es duguin a terme".
D'acord amb el que s'ha exposat, el Síndic suggereix al Departament de Justícia que s'estudiïn formes de citar els joves en el sistema penal juvenil que continguin la mínima informació pública necessària perquè arribin al seu destinatari.
També demana ser informat del resultat d'aquest estudi i de les actuacions que se'n derivin.
Finalment, en vista del que el Departament de Justícia exposa en el seu informe sobre la intervenció de la Policia de Catalunya - Mossos d'esquadra en les notificacions als joves des de la Fiscalia de Menors, el Síndic fa arribar les mateixes consideracions i suggeriments al DIRIP, a fi que es pugui millorar el sistema de citació en els procediments penals juvenils, per assegurar la privacitat de la situació del jove.