La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb les proves específiques d'accés al cicle inicial d'hípica de grau mitjà. Exposa que, fins l'any passat, l'institut Mollerussa cedia els cavalls per dur a terme els exercicis pràctics de la prova d'accés al cicle inicial d'hípica, però actualment ja no ho fa, la qual cosa implica una despesa econòmica molt elevada per als alumnes, que es veurien obligats a llogar un cavall per fer les proves i a abonar el desplaçament del cavall fins al centre de la prova, a Mollerussa.
D'altra banda, considera que no es respecta el Reial decret 933/2010, de 23 de juliol, pel qual s'estableixen els títols de tècnic esportiu en les disciplines d'hípica de salt, doma i concurs complet i tècnic esportiu en les disciplines hípica de resistència, orientació i turisme eqüestre, i es fixen els seus ensenyaments mínims i els requisits d'accés, el qual regula les condicions bàsiques dels espais i equipaments per dur a terme la prova de caràcter específic i indica que hi ha d'haver un ?mínim d'un cavall per cada dos aspirants al dia amb aptitud suficient per realitzar les proves?.
Segons la informació tramesa pel Departament d'Ensenyament, el Síndic constata que en edicions anteriors el Departament va facilitar la possibilitat de llogar (no pas cedir) cavalls de l'institut de Mollerussa per a les proves d'accés, la qual cosa ja no es fa actualment. Un dels motius que argüeix el Departament d'Ensenyament per no llogar el cavall té a veure amb les queixes que va rebre la comissió avaluadora de les proves sobre els cavalls utilitzats pels aspirants. Alguns dels aspirants van argumentar que el motiu pel qual no havien superat les proves era el cavall assignat.
D'altra banda, pel que fa al cost del lloguer i el trasllat d'un cavall, la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació, estableix com a principi orientador la igualtat d'oportunitats en l'accés a l'educació i el deure de garantir el dret de totes les persones a accedir a l'educació en condicions d'igualtat, amb l'establiment dels sistemes d'ajut per tal de garantir adequadament la igualtat d'oportunitats per als alumnes. A criteri del Síndic, el requisit que l'aspirant aporti el seu cavall i la impossibilitat de llogar els cavalls del centre genera un cost addicional als aspirants que no es correspon amb el principi d'igualtat d'oportunitats i amb la voluntat de fomentar la gratuïtat i el suport econòmic de l'alumnat en l'accés a la formació professional de grau mitjà.
En relació amb el segon motiu de queixa de la persona interessada, el fet que no es respecti el Reial decret 933/2010, de 23 de juliol, pel qual s'estableixen els títols de tècnic esportiu en les disciplines d'hípica de salt, doma i concurs complet i tècnic esportiu en les disciplines hípica de resistència, orientació i turisme eqüestre, i es fixen els seus ensenyaments mínims i els requisits d'accés, el Departament d'Ensenyament exposa que es van complir les condicions bàsiques de realització de la prova de caràcter específic en relació amb els espais i equipaments que preveu l'annex VIII del Reial decret, ja que amb l'aportació dels cavalls per part dels aspirants i amb la disponibilitat de cavalls del centre en cas d'incidència va quedar garantida la ràtio d'un cavall per cada dos aspirants.
Davant d'aquest fet, el Síndic considera que el material aportat pels aspirants no forma part de l'equipament que l'Administració ha de proporcionar com a condició bàsica, i que, d'acord amb el que es desprèn de l'ordenament esmentat, el deure de disposar d'un cavall per cada dos aspirants es refereix al fet que aquest cavalls puguin ser emprats en les proves, no només en cas d'incidència.
En vista d'aquestes consideracions, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que, sense deixar que els aspirants puguin aportar el cavall si així ho decideixen per tenir més garanties de superació de les proves, es restitueixi la possibilitat que els aspirants puguin emprar els cavalls del centre com a mesura per promoure la igualtat d'oportunitats en l'accés a les proves específiques d'accés al cicle inicial de grau mitjà d'hípica i, conseqüentment també, al mateix cicle formatiu. El cavall ha de deixar de ser un material obligatori que ha d'aportar l'aspirant per participar en les proves esmentades.