Resolució
Q-04347/2009 Manca de programació del Servei de Cardiologia Pediàtrica de l'Hospital de Granollers d'una visita a una menor feta per derivació preferent des del centre d'atenció primària Montmeló.

Matèries
Polítiques socials
Salut
Gestió dels recursos sanitaris
Data d'inici 16/09/2009
Data de l'últim moviment 29/06/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Salut Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

Els pares d'una menor es queixen pel retard en l'assignació de visita amb el cardiòleg.

Els promotors expliquen que el 26 d'agost de 2009, des del centre d'atenció primària Montmeló, es va derivar la nena al Servei de Cardiologia Pediàtrica de l'Hospital de Granollers perquè presentava una desviació en l'electrocardiograma. El 8 de setembre van fer una derivació preferent i, a data d'avui, encara no tenen visita assignada.

Els pares de la menor es mostren molt preocupats, atès que es tracta d'una patologia cardiològica de la qual no saben l'abast fins que no es pugui fer un diagnòstic clar. mentrestant, no saben si pot fer una vida normal, si pot fer esport o no...

D'altra banda, quan pregunten a l'hospital pel motiu del retard, la persona que els atén no sap donar-li la raó però es mostra estranyada perquè no és habitual aquest retard.

Contingut

En resposta a la petició d'informació, el Departament de Salut comunica que les primeres visites són prioritzades pel responsable de l'especialitat sol·licitada, en aquest cas cardiologia pediàtrica, d'acord amb la informació clínica i la sospita diagnòstica que els metges d'atenció primària identifiquen en la sol·licitud de derivació i, en cas que calgués, es contacta amb l'especialista per valorar individualment els casos i determinar l'eventual urgència.

Pel que fa a aquest cas concret, el Departament de Salut informa que finalment se li va programar la visita per al 9 de novembre de 2009 i l'especialista li va prescriure una ecografia cardíaca Doppler, que l'hi van fer el 24 de febrer de 2010. També té programada ja una visita de control per al 9 de febrer de 2011.

D'aquesta informació se'n desprèn que la menor va estar tres mesos en llista d'espera perquè la visités l'especialista, tot i tenir una derivació de caràcter preferent.

D'una banda, atesa la informació que el Departament de Salut va trametre arran de l'actuació d'ofici que es va obrir al Síndic per les llistes d'espera per accedir a les primeres visites dels especialistes, en el sentit que el nou sistema d'informació, que actualment es troba en període de prova, facilitarà la presa de decisions i incidirà en una distribució de recursos més equitativa i homogènia i que posteriorment s'analitzaran els resultats i s'establirà l'estratègia de desenvolupament en el territori durant l'any 2010, el Síndic es reserva la possibilitat de dirigir-se novament al Departament de Salut perquè l'informi sobre els resultats un cop transcorregut el període de temps que esmentava.

D'altra banda, tal com ja s'ha fet esment en altres queixes, el Síndic s'ha trobat ja en alguna altra ocasió amb el fet que els ciutadans no es queixen concretament de la llista d'espera sinó de la incertesa que els provoca no saber, ni tan sols aproximadament, la data en què seran visitats.

El cert és que el ciutadà es troba que, un cop gestionada la derivació, no té cap més notícia fins que algú s'hi posa en contacte per indicar-li el dia en què serà visitat. Si bé de vegades l'espera és de dies, d'altres vegades poden passar mesos. Durant aquest període, el ciutadà només obté silenci, encara que el servei sanitari hi estigui treballant.

Això, en el cas dels pares de la menor en qüestió, els va crear força preocupació, en no saber l'abast de la patologia detectada a la seva filla i si, mentrestant, podia fer vida normal o havia de tenir alguna mena de precaució.

Com ha fet saber el Departament de Salut en altres ocasions, quan la visita no és relativament immediata és complicat i arriscat fixar una data atès que la llista d'espera és dinàmica, es reordena diàriament i en rares ocasions el pacient queda en el mateix lloc que en dies anteriors.

Tanmateix, atès que novament ha arribat una queixa en aquest sentit, el Síndic suggereix al Departament de Salut que valori la possibilitat d'introduir alguna modificació en el circuit que permeti informar el pacient sobre la data aproximada en què es preveu la visita en els casos en què el temps d'espera és elevat.

Tramitació

Data Administració Tràmit

29/09/2009 Departament de Salut Sol·licitud d'informació a l'Administració
25/03/2010 Departament de Salut Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/04/2010 Departament de Salut Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
28/04/2011 Departament de Salut Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
26/09/2011 Departament de Salut Reiteració posterior a la primera
23/03/2012 Departament de Salut Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
26/06/2012 Departament de Salut Resolució
29/06/2012 Departament de Salut Seguiment finalitzat

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 14/1986, de 25 d'abril, General de Sanitat- BOE.102 (29/04/1986)