El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca de resposta de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat a diversos escrits de queixa pel mal estat d'algunes voreres del municipi, la qual cosa dificulta el transit dels vianants, especialment dels que es desplacen en cadira de rodes.
El Síndic recorda a l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat que l'article 42 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, i l'article 53 de la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, disposen el deure de les administracions de dictar resolució expressa davant dels assumptes que plantegin els ciutadans, i de notificar-la a les persones interessades en el termini legalment establert.
Per tant, el Síndic demana a l'Ajuntament que agiliti al màxim la tramitació de la reclamació presentada pel promotor i que li doni una resposta concreta als temes que planteja.
D'altra banda, el Síndic entén el plantejament de l'Ajuntament en el sentit que les demandes del promotor tenen implicacions en el pla municipal d'inversions, i que els pressupostos municipals s'han d'ajustar als ingressos i s'ha de fer un pla d'inversions per garantir-ne una bona execució.
Això no obstant, el Síndic recorda que la demanda de fer accessibles els itineraris de vianants correspon a un dret dels ciutadans emparat en les obligacions que tenen els municipis i que es deriven de la normativa d'accessibilitat vigent a Catalunya (Decret 135/1995, de 24 de març, de desenvolupament de la Llei 20/1991, de 25 de novembre, de promoció de l'accessibilitat i supressió de barreres arquitectòniques). Un dels deures que, d'acord amb aquesta normativa, corresponen ens locals és la aprovació d'un pla municipal d'accessibilitat.
En aquesta línia, el Síndic suggereix a l'Ajuntament que estudiï la viabilitat d'incloure les actuacions d'arranjament dels carrers a què fa referència el promotor en el Pla d'inversions del mandat que està previst aprovar.
Si l'Ajuntament no disposés d'un pla d'accessibilitat vigent, el Síndic suggereix que, en compliment de l'article 4.2 i la disposició addicional tercera de la Llei 20/1991, de 25 de novembre, i l'article 12.2 del decret 135/1995, de 24 de març, en redacti un en el qual s'inclogui l'atenció dels problemes d'accessibilitat de la via pública a que fa referència el promotor.
Finalment, el Síndic suggereix a l'Ajuntament que consideri la possibilitat de promoure la constitució d'algun mecanisme de participació ciutadana que permeti consultar i involucrar el col·lectiu de persones amb discapacitat del municipi en la decisió sobre les prioritats en matèria d'execució d'obres d'adaptació dels diversos espais públics del municipi.