El promotor de la queixa, funcionari del Departament d'Ensenyament, manifesta la seva disconformitat amb la denegació del permís per dur a terme els tràmits administratius per la guarda preadoptiva d'un menor, i amb la manca de resposta a les reclamacions que va presentar el 19 d'abril i el 3 de maig de 2013.
Exposa que del 22 d'abril al 10 de maig de 2013 havia de fer els tràmits del pla d'acoblament del menor amb l'Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció. Per tant, d'acord amb les instruccions relatives al permís per a exàmens prenatals i tècniques de preparació al part i per a tràmits administratius per l'adopció o acolliment publicades a la pàgina web del Departament d'Ensenyament, va sol·licitar el permís al seu centre de treball.
Tot i això, des dels Serveis Territorials del Baix Llobregat el van informar que no se li concediria el permís per dur a terme aquests tràmits, i per això el 19 d'abril de 2013 va presentar una reclamació als Serveis Territorials. Atesa la manca de resposta, el 3 de maig de 2013 va presentar una nova sol·licitud, en la qual exposava els fets ocorreguts i reclamava resposta expressa a la instància que va presentar el 19 d'abril, sense que de moment hagi rebut resposta.
El Departament d'Ensenyament ha fonamentat la resolució de denegació de la sol·licitud que el promotor va cursar el 19 d'abril de 2013 en l'informe emès per la Subdirecció General d'Ordenació Jurídica i d'Inspecció General de Serveis de Personal de la Direcció General de Funció Pública el 10 de juny de 2013, que conclou que ?(...) l'autorització del permís prenatal previst a la Llei 8/2006, de 5 de juliol (article 18), (...) per dur a terme el pla d'acoblament d'un menor no podria considerar-se ajustat a la legalitat vigent?. El promotor, doncs, va haver de demanar llicència per assumptes propis sense sou per dur a terme aquestes tràmits.
En vista d'aquesta informació, i a l'empara del que disposa el Decret 2/1997, de 7 de gener, del Reglament de protecció dels menors desemparats i de l'adopció, el Síndic fa les consideracions següents:
En primer lloc, el pla d'acoblament d'un infant en el si d'una família preadoptiva és un tràmit i/o procés tècnic absolutament necessari i imprescindible i, a més, de vital importància, ja que s'erigeix en el condicionant ?sine qua non? del bon fi del procés d'adopció i/o acolliment.
En segon lloc, el pla d'acoblament d'un infant consisteix en un conjunt d'actuacions encaminades a propiciar les interrelacions entre l'infant i la família proposada perquè es desenvolupi la vinculació afectiva adient.
I finalment, el pla d'acoblament, a diferència del que assenyala l'informe, no és indeterminat sinó que està subjecte a una programació prèvia, elaborada conjuntament per tots els equips tècnics que hi intervenen. Aquests equips, mitjançant el seguiment oportú donaran el suport professional necessari per afavorir la integració familiar progressiva i l'acolliment posterior de l'infant amb la família. Només superada satisfactòriament aquesta fase, procés tècnic o tràmit, es podrà acordar l'acolliment preadoptiu de l'infant.
Per aquest motiu, el Síndic suggereix al Departament d'Ensenyament que es posi en contacte amb el Departament de Benestar Social i Família per determinar si dins del concepte ?tràmit administratiu? a què fa referència l'apartat 2 de l'article 18 de la Llei 8/2006, de 5 de juliol, no s'hi hauria d'enquibir també el pla d'acoblament previ a la resolució d'adopció o acolliment.