Resolució
Q-04455/2009 Irregularitats en la tramitació de l'Ajuntament del Vendrell d'un procediment sancionador de trànsit en la notificació i ratificació de l'agent denunciant.

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Procediment administratiu sancionador i expropiació forçosa
Data d'inici 23/09/2009
Data de l'últim moviment 13/01/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament del Vendrell Actuació irregular de l'administració - Es soluciona el problema, després de la intervenció del Síndic
Diputació de Tarragona Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

El promotor exposa la seva disconformitat amb la tramitació de l'Ajuntament del Vendrell contra ell d'un procediment sancionador, en què se li imputa la comissió d'una infracció en data 4 de juny de 2008 per utilitzar auriculars connectats a receptors o reproductors de so mentre conduïa el seu vehicle.

A la notificació de la denúncia no consta que l'agent denunciant hagi justificat les raons per les quals no va lliurar en mà la butlleta de denúncia al denunciat.

Contingut

En l'escrit de petició d'informació, el Síndic demanava conèixer les raons que van motivar aquesta manca de lliurament en mà de la butlleta de denúncia, i també que es trametés una còpia de l'escrit de ratificació de l'agent denunciant.

Respecte a la primera qüestió, l'Ajuntament manifesta que l'agent no en recorda les raons, però que en tot cas consta a la butlleta que la denúncia no s'havia pogut notificar per circumstàncies del trànsit.

El Síndic considera que aquesta frase no és suficientment justificativa dels motius pels quals no es va portar a terme la notificació personal. En aquesta qüestió, la jurisprudència és clara, l'explicació de la raó per la qual no es pot portar a terme la notificació personal ha de ser explícita i justificada. En aquest sentit es pronuncia la sentència del Tribunal Superior de Justícia (en endavant TSJ) de Galícia de 4 d'abril de 2000, la qual estableix el següent:

"La notificación de la denuncia en el acto no es una formalidad vacua y sin sentido sustantivo, antes al contrario, su omisión puede dejar en indefensión al denunciado, que ante una tardía recepción del boletín, fácilmente se encontrará en situación de incapacidad para memorizar la presunta infracción, confirmar su presencia en el lugar y día indicado, e incluso identificar el punto kilométrico que se le dice. Por ello el artículo 77 de la Ley de tráfico establece que 'como norma general las denuncias de carácter obligatorio, formuladas por agentes de la autoridad, se notificarán en el acto al denunciado, haciendo constar en las mismas los datos a que hace referencia el artículo 75 y el derecho reconocido en el artículo 79.1. Por razones justificadas que deberán constar en la propia denuncia podrá notificarse la misma con posterioridad'."
 
També és rellevant la sentència del TSJ de Castella i Lleó (Valladolid), per la seva relació amb aquest expedient, quan diu: 

"Tal expresión, que aparece impresa en el boletín, no puede considerarse que cumple la exigencia del artículo 77 citado, porque dada su inconcreción y generalidad es evidente que el denunciado no puede defenderse tratando de citar, en el proceso, al supuesto usuario al que estaban notificando o aportando prueba que acredite que no se daban esas circunstancias del tráfico -¿cuáles'- que impedían la notificación en el acto, lo que le ocasiona una efectiva indefensión, máxime cuando en la denuncia que se le notifica por correo ni siquiera se hace constar esa causa. Por lo expuesto ha de prevalecer la presunción de inocencia del recurrente, procediendo estimar el recurso y anular por su disconformidad con el ordenamiento jurídico las resoluciones recurridas, dejando sin efecto la sanción impuesta."

Per tant, el Síndic recorda que l'article 77 de la Llei de trànsit, circulació de vehicles a motor i seguretat viària és clara en establir quines són les causes que, quan no s'ha lliurat la notificació en l'acte de la denúncia, justifiquen que aquesta notificació es dugui a terme en un moment posterior.

Aquestes causes són taxades i han de constar, d'acord amb allò establert a l'article 10 del Reglament de procediment sancionador en la matèria, en la mateixa denúncia.

Així, el consistori no aporta cap còpia de la butlleta de denúncia en què es pugui apreciar que concorri o s'esmenti que la causa de la manca de notificació sigui alguna de les establertes a l'article 77 de la Llei de trànsit. 

D'altra banda, a aquesta situació s'afegeix el fet que quan la persona interessada va rebre en el seu domicili la notificació de la denúncia mitjançant la qual se li notificava la incoació de l'expedient sancionador corresponent, no es feia menció al motiu pel qual no se li havia notificat en l'acte la presumpta infracció, de manera que es contravenien els requisits establerts a l'article 77 esmentat més amunt i a l'article 10.2 del Reglament del procediment sancionador, el qual disposa que "les denuncies formulades pels agents de l'autoritat sense parar els denunciats no seran vàlides a menys que hi constin i se'ls notifiquin les causes concretes i específiques per les quals no va ser possible detenir el vehicle".

Pel que fa a l'escrit o informe de ratificació de l'agent denunciant que el Síndic demanava, tampoc no ha estat tramès, si bé es desconeix si la raó obeeix a un oblit o a la inexistència d'aquest document.

El Síndic recorda que, d'acord amb l'article 79 del text articulat de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles a motor i seguretat viària, i amb l'article 12.2 del Reglament de procediment sancionador en matèria de trànsit, circulació de vehicles a motor i seguretat viària, cal traslladar les al·legacions del denunciat al denunciant perquè aquest l'informi. 

Es tracta d'un informe que té caràcter preceptiu, amb l'única excepció que les al·legacions "no aportin dades noves o diferents de les constatades inicialment pel denunciant". I no ha estat així en aquests cas, ja que el promotor de la queixa va negar els fets consignats en la denúncia. 

El que determina que l'informe de l'agent denunciant sigui preceptiu és que el denunciat al·legui dades diferents a les consignades a la denúncia, com ha estat el cas. La denúncia de l'agent, sense ratificació posterior, només constitueix prova suficient si el denunciat no nega els fets imputats a la denúncia al moment de formular al·legacions.

D'altra banda, cal entendre que l'informe de l'agent denunciant, a banda de ser preceptiu en els termes de l'article 12.2 esmentat més amunt, incideix directament en la càrrega de la prova de la comissió de la infracció que correspon a l'Administració, i que ha de destruir la presumpció d'innocència a favor del denunciat. 

La presumpció de veracitat de les manifestacions fetes pels agents de l'autoritat encarregats de la vigilància del trànsit no els eximeix de l'obligació d'aportar tots els elements probatoris possibles. Per aquesta raó, la mancança de l'informe de l'agent denunciant esdevé encara més rellevant si es té en compte que, en aquest cas, l'únic element probatori que sosté la sanció és la declaració d'aquest agent sobre el fet denunciat. 

En conseqüència, el Síndic suggereix al consistori que revisi la decisió presa de sancionar la persona interessada si efectivament no consta en la butlleta de denúncia algun dels motius taxats pels quals aquesta denúncia no es va lliurar en l'acte i si no existeix l'informe de ratificació de l'agent denunciant respecte dels fets que la persona interessada ha negat.

Tramitació

Data Administració Tràmit

11/11/2009 Ajuntament del Vendrell Sol·licitud d'informació a l'Administració
22/12/2009 Ajuntament del Vendrell Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
25/02/2010 Ajuntament del Vendrell Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
06/05/2010 Ajuntament del Vendrell Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
28/06/2010 Ajuntament del Vendrell Resolució
09/07/2010 Diputació de Tarragona Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
13/12/2010 Diputació de Tarragona Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
13/01/2011 Diputació de Tarragona Resolució
13/01/2011 Base - Gestió d'Ingressos Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 18/1989, de 25 de juliol, de bases sobre trànsit, circulació de vehicles a motor i seguretat vial- BOE.178 (27/07/1989)
Reial decret 320/1994, de 25 de febrer, pel qual s'aprova el Reglament de procediment sancionador en matèria de trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària- BOE.95 (21/04/2004)