Un cop rebuda la resposta de l'Ajuntament, el Síndic sol·licita informació actualitzada sobre si durant la tramitació dels recursos interposats en els expedients relatius a tres alumnes, es va declarar d'ofici o a instància de part la suspensió de les resolucions recorregudes per l'existència d'empadronaments falsos. Pel que fa al Departament d'Educació, el Síndic observa que davant les primeres denúncies va sol·licitar la intervenció de l'Ajuntament perquè comprovés que les dades del padró s'ajustessin a la realitat. També s'observa que el consistori va emetre diverses resolucions de modificació d'ofici de la dada del domicili de diverses famílies un cop ja havia començat el curs escolar.
Això no obstant, el Síndic considera que és necessària una resposta més activa del Departament d'Educació, que garanteixi els drets de tots els afectats, també de les famílies perjudicades, i que exhaureixi les possibilitats d'actuació que ofereix l'ordenament vigent davant d'aquestes pràctiques fraudulentes. Així, el Síndic es refereix a dues qüestions concretes:
D'una banda, a l'informe del Departament s'assenyala que es va aconsellar iniciar un procediment de revisió d'ofici declaratiu de la nul·litat de les llistes d'alumnes, i en altres expedients similars s'informa que se n'ha iniciat la tramitació. Amb tot, el Síndic considera que el recurs no hauria de ser aplicat en els casos en què el consistori resol que s'ha produït un empadronament fraudulent, ja que en aquests casos la revisió de l'acte té l'origen en l'aportació de documentació fraudulenta per part de les persones interessades.
Així, el Síndic recorda que cal tenir en compte el Decret 75/2007, de 27 de març, que estableix a l'article 6.4 que la falsedat o el frau en les dades aportades comporta la pèrdua dels drets de prioritat en l'accés. En sentit similar, i per analogia, recorda la regulació de l'article 36.5 de la Llei estatal 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, que en aquest punt té caràcter bàsic. En aquest article, després d'establir-se que són causa de nul·litat de la resolució de concessió les que recull l'article 62.1 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, s'estableix que no és procedent la revisió d'ofici de l'acte de concessió quan es doni alguna de les causes de reintegrament, com ara l'obtenció de la subvenció falsejant les condicions requerides o amagant les que ho hagin impedit. En el cas del procés de preinscripció, i sempre per analogia, l'aportació de dades falsejades respecte del domicili tindria aquesta consideració.
I d'altra banda, d'acord amb això, i atès que no és necessari el recurs al procediment de revisió d'actes nuls que recull l'article 102 de la Llei 30/1992, tampoc no resulta necessari condicionar l'actuació del Departament d'Educació a l'existència d'una resolució definitiva en via administrativa de l'Ajuntament. Aquest criteri no té en compte el que estableix l'article 57 de la Llei 30/1992, segons els qual els actes administratius produeixen efectes des de la data en què es dicten. En aquest cas, el Síndic desconeix si amb motiu dels recursos presentats contra les resolucions de l'Ajuntament es va declarar la suspensió de l'executivitat d'aquestes resolucions. Altrament, en cas que no s'hagi declarat d'ofici o a instància de part, el Síndic considera que la resolució de l'Ajuntament que modifica el padró constituïa títol suficient per a l'actuació del Departament d'Educació, sense necessitat d'esperar a la finalització de la via administrativa, que l'article 138 de la Llei 30/1992 estableix només per als procediments sancionadors.
Per tant, el Síndic suggereix al Departament d'Educació que, de cara al proper procés de preinscripció, es rectifiquin els criteris d'actuació del Departament quan els ajuntaments constatin l'existència de falsos empadronaments i es resolgui la modificació al padró, en aplicació de l'article 6.4 del Decret 75/2007 amb totes les garanties del procediment administratiu però sense recórrer al procediment de revisió d'ofici per nul·litat que recull l'article 102 de la Llei 30/1992. El Síndic també demana informació del resultat de les diligències penals obertes per la Fiscalia per presumptes falsedats documentals. Després de la resposta, el Síndic demana al Departament d'Educació que informi de les actuacions dutes a terme arran de les resolucions de baixa del padró del consistori.