El promotor de la queixa, representant de la Federació de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya, exposa el problema que tenen alguns alumnes dels instituts Miquel Tarradell i Milà i Fontanals, de Barcelona, arran de la implantació jornada intensiva, els quals han hagut de començar a acudir als menjadors socials.
En el document "Criteris que s'han seguit per a l'establiment de la proposta de finançament dels serveis de transport i menjador escolars per al curs 2012/2013", el Departament d'Ensenyament especificava que, en aplicació d'aquesta modificació, es reduïa el nombre de dies a efectes de càlcul del cost per alumne que té dret a la prestació del servei de menjador obligatori i gratuït (71 dies/curs).
Aquest document també especificava que a l'alumnat escolaritzat en centres educatius de secundària amb jornada compactada no li corresponia cap assignació pel servei de menjador, tot i que el centre podia continuar oferint-lo amb el cost a càrrec de l'alumnat que en fes ús, sense limitar que el servei de menjador pogués continuar funcionant.
A diferència de les instruccions que va donar el Departament d'Ensenyament als consells comarcals el curs 2012/2013, les instruccions per al curs 2014/2015 sobre els ajuts de menjador no diferencien entre centres que fan jornada compactada i centres que no en fan, i estableixen que en les convocatòries d'ajuts de menjador hi poden participar tots els alumnes que utilitzin el menjador escolar i reuneixin els requisits socioeconòmics establerts, independentment de la jornada que realitzin al centre.
Tot i això, l'activitat del Síndic també ha constatat que la incorporació de la jornada compactada a la majoria d'instituts ha provocat la supressió del servei de menjador escolar, de manera que l'alumnat amb una situació socialment desfavorida té impediments objectius a l'hora d'accedir al servei, i conseqüentment també a aquests ajuts.
A criteri del Síndic, però, no hi ha un marc clar d'actuació a l'hora d'atendre l'alumnat escolaritzat als instituts amb jornada compactada, especialment quan aquests no tenen menjador escolar, i quines mesures cal desenvolupar.
Segons informa l'Administració educativa, els departaments d'Ensenyament, de Salut i de Benestar Social i Família tenen establert un circuit per tal de trobar una solució més adequada per als alumnes amb dificultats severes d'alimentació. En concret, el Departament d'Ensenyament ofereix als serveis socials el recurs del menjador escolar quan aquesta és l'opció més adequada per a l'alumne.
El Síndic considera que, d'acord amb la tasca que ja es desenvolupa a primària, el Departament d'Ensenyament hauria de promoure també a secundària que els alumnes socialment menys afavorits escolaritzats a instituts amb jornada compactada tinguessin la possibilitat d'accedir a un servei de menjador. Convé recordar que les polítiques de provisió del servei i de beques conformen un instrument bàsic per afavorir l'alimentació adequada dels infants, perquè garanteixen disposar, com a mínim, d'un àpat adequat al dia.
L'ús de menjadors no escolars externs al centre o la derivació de l'alumnat de secundària als serveis de menjador escolar dels centres de primària són mesures que, amb l'excepció de determinats casos (com ara quan els centres de primària i secundària comparteixen instal·lacions), si bé poden garantir el dret a una alimentació adequada de l'alumnat socialment desfavorit o donar resposta a determinades necessitats de conciliació, no són mesures òptimes des de la perspectiva de l'accessibilitat material del servei, perquè obliguen a desplaçar-se, ni tampoc des de la normalització de l'accés, perquè l'ús tendeix a limitar-se a l'alumnat amb beca, la qual cosa fa que es visualitzi la situació de mancança econòmica.
En vista d'aquestes consideracions, el Síndic demana al Consorci d'Educació de Barcelona, amb caràcter general, que promogui el funcionament del servei de menjador escolar als instituts de secundària, tinguin jornada compactada o no, i la provisió de beques als alumnes socialment desfavorits, malgrat que a la tarda no hi hagi classes. Alternativament, li demana que estudiï centre per centre mesures compensatòries que garanteixin l'accessibilitat i la normalització de l'ús del servei de menjador a l'alumnat de secundària que ho necessiti.