L'ordenament jurídic regula els programes de diversificació curricular i altres programes personalitzats per als alumnes amb necessitats específiques de reforç educatiu en els ensenyaments secundaris obligatoris (en endavant ESO). Les unitats d'escolarització compartida (en endavant UEC), precisament, representen una de les diferents modalitats possibles de mesures d'atenció a la diversitat que el Departament d'Ensenyament pot desplegar en un territori determinat.
En concret, les UEC són programes de diversificació curricular específics per a alumnes amb inadaptació al medi escolar i risc d'exclusió social, que tenen per finalitat prestar atenció educativa i complementen la que ofereixen els centres educatius, als alumnes d'ESO que presenten problemes de comportament i conductes disruptives, absentisme i rebuig escolar, trets d'inadaptació social i risc de marginació. Són alumnes, doncs, amb necessitats especials de suport educatiu als quals els mateixos centres ordinaris, amb els recursos ordinaris, no poden donar resposta, i que només poden ser derivats a les UEC quan les mesures d'atenció a la diversitat dins del centre educatiu ordinari hagin resultat insuficients i s'hagin esgotat totes les actuacions que es poden dur a terme al centre.
Dit això, cal posar de manifest que els alumnes de les UEC estan en una edat d'escolarització obligatòria, i que l'objectiu de les UEC consisteix a afavorir, per mitjà d'una metodologia que els motivi, que els retorni la confiança en les possibilitats d'èxit personal i que reforci els seus aprenentatges i eviti l'abandó escolar, l'assoliment de les competències bàsiques de l'etapa i l'obtenció del títol de graduat en educació secundària obligatòria, com succeeix amb qualsevol altre alumne que cursi els ensenyaments secundaris obligatoris. Aquests serveis, doncs, han de tenir plenes condicions per garantir el dret a l'educació d'aquests alumnes.
En els darrers anys, però, el Síndic ha rebut diverses queixes relacionades amb l'aplicació de mesures d'austeritat en la provisió de recursos financers a les entitats i als ens locals que s'ocupen de gestionar les UEC, que n'afecten la qualitat i la cobertura de l'atenció prestada. La reducció de la subvenció a aquestes entitats amb requeriments d'atenció d'alumnat similars o la reducció dels mesos per curs finançat, entre d'altres, han provocat, per exemple, que hi hagi UEC que iniciïn la seva activitat setmanes més tard de la data d'inici de curs establert per calendari escolar, o que contractin menys personal o que ho facin el mateix dia en què comencen les classes lectives amb l'alumnat, la qual cosa obliga a iniciar el curs sense la programació necessària per al desenvolupament de qualsevol intervenció educativa.
En el marc d'aquestes queixes, el Departament d'Ensenyament admet que els alumnes han estat derivats a la UEC amb el curs ja iniciat però que, prèviament, havien estat atesos en llurs centres educatius. Una anàlisi més acurada de l'escolarització d'aquests alumnes va constatar, però, que la seva assistència al centre durant el període d'inactivitat de la UEC va ser en la majoria de casos inexistent, o bé discontínua, sense que el retorn al centre estigués previst en el Pla individualitzat i comptés amb l'acompanyament per part dels professionals de la UEC.
En definitiva, a criteri del Síndic, el retard en l'inici de l'activitat de la UEC vulnera el dret a l'educació de l'alumnat adscrit, perquè les condicions d'escolarització alternatives, malgrat les adaptacions realitzades, no planificades conjuntament amb els professionals de la UEC, no garanteixen suficientment la seva escolarització adequada. El Síndic considera que l'alumnat adscrit a les UEC ha de ser atès plenament durant el període lectiu establert per la normativa que regula el calendari escolar per als ensenyaments de secundària obligatòria, tal com succeeix amb la resta d'alumnat d'ESO. I el Síndic constata que, amb els recursos disponibles en els centres de secundària, no és possible atendre adequadament les necessitats educatives d'aquest alumnat. Escolaritzar aquest alumnat al centre durant un període significatiu de temps, doncs, si es produeix, requereix ajudes, suports i adaptacions que poden depassar les possibilitats que ofereix la programació ordinària de l'aula i les mesures de reforç disponibles.
En el cas que ens ocupa, el curs 2013/2014 es va iniciar a principis de setembre, tal com també han fet els centres escolars, però aquesta decisió, segons el conveni formalitzat entre Departament d'Ensenyament i Ajuntament de Tarragona, forma part de la discrecionalitat de l'Administració local. Val a dir que aquest conveni té data d'inici l'1 d'octubre de 2013 i explicita que ?excepcionalment, l'Ajuntament de Tarragona podrà atendre alguns alumnes durant el període comprès entre el 15 i el 30 de setembre, sempre que es faci càrrec de les despeses corresponents?.
A criteri del Síndic, aquesta fórmula prevista en el conveni no garanteix de manera suficient el dret a l'educació en igualtat d'oportunitats d'uns alumnes que estan en edat d'escolarització obligatòria i que tenen el dret a rebre suport educatiu adequat a les seves necessitats durant tot el calendari escolar per assolir a final d'etapa la graduació en ESO.
En vista d'aquestes consideracions, el Síndic demana a l'Ajuntament de Tarragona que revisi, conjuntament amb el Departament d'Ensenyament, el conveni per a la gestió de la UEC amb l'objectiu de vetllar per tal que la UEC tingui el mateix calendari escolar que els centres ordinaris on es desenvolupa l'educació secundària obligatòria, a fi que l'alumnat adscrit a la UEC, que presenta necessitats especials de suport educatiu, pugui ser atès en igualtat d'oportunitats que la resta d'alumnat escolaritzat als centres educatius ordinaris.