El promotor de la queixa, que és metge de família, manifesta la seva disconformitat amb el fet que s'hagi rebaixat en sis-cents el nombre de pacients que tenia assignats. A banda que aquesta mesura suposa una disminució significativa de la seva nòmina, també considera que agredeix el dret a la lliure elecció de metge dels pacients afectats.
De l'anàlisi de l'informe tramès pel Departament de Salut es desprèn que l'Administració ha fixat entre els seus objectius contenir la despesa farmacèutica i que el promotor de la queixa és un gran prescriptor. En aquest sentit, el Síndic considera que, amb la finalitat que un facultatiu s'acosti a la mitjana de prescripcions, l'Administració, fent ús de la seva facultat d'organització, ha de poder introduir totes les mesures correctores que consideri oportunes per aconseguir el seu objectiu.
Dit això, cal analitzar l'afectació que aquesta reassignació pugui tenir en el dret a la lliure elecció de facultatiu.
En aquest cas concret, a banda de la mesura que s'hagi pogut prendre per corregir la prescripció farmacèutica, cal que l'Administració garanteixi el dret a la lliure elecció de facultatiu, ja que de l'anàlisi de la Instrucció 3/2003 del CatSalut en resulta que la prescripció farmacèutica per sobre de la mitjana no es troba entre les supòsits que permeten limitar el dret a la lliure elecció de facultatiu.
Així, en els casos en què un pacient hagi demanat l'assignació al contingent del promotor de la queixa i no concorrin cap de les excepcions recollides en la instrucció abans esmentada, se li hauria de respectar el seu dret a la lliure elecció de metge i se li hauria de permetre aquest canvi. I de la informació tramesa pel Departament de Salut es desprèn que això ha estat així i s'ha respectat el dret d'elecció dels pacients, ja que s'han retornat 370 pacients al seu contingent, quantitat que coincideix aproximadament amb el nombre de reclamacions formals i peticions de canvi de metge efectuades. Per tant, el Síndic conclou que en aquest cas s'ha respectat el dret a la lliure elecció de facultatiu.
Tot i això, atès que la Instrucció 3/2003 recull una regulació provisional i genèrica del dret a la lliure elecció d'equip d'atenció primària de salut i de metge de capçalera o pediatre, i ja han passat nou anys des que es va publicar, el Síndic suggereix al Departament de Salut que es desplegui reglamentàriament i de manera específica el dret a la lliure elecció de metges i centre, i que s'acabi així amb la provisionalitat de la instrucció.
Amb això, el Síndic dóna per acabada la seva intervenció en aquest assumpte.