El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca de resposta a la reclamació que va presentar a l'Ajuntament de Badalona el 26 de setembre de 2013, en què exposava que hi havia un error en les quantitats que li havien de ser abonades com a conseqüència de l'extinció de la relació laboral amb la corporació per la seva jubilació especial als seixanta-quatre anys.
L'Ajuntament de Badalona ha informat que es va intentar practicar la notificació de la resolució dictada el 29 de setembre de 2014 en dues ocasions al domicili del promotor, sense èxit, raó per la qual s'ha dut a terme la notificació edictal al butlletí oficial de la província de Barcelona (en endavant BOPB).
En vista d'aquesta informació, el Síndic ha fet les consideracions següents:
1. L'informe tramès per l'Ajuntament al Síndic esclareix les raons que motiven la deducció de la quantitat percebuda indegudament per la persona interessada en concepte de rendiment especial, però no conté les raons que motiven la desestimació de la reclamació del promotor amb relació a l'obligació de donar compliment a l'apartat 4 f) de l'Acord de la comissió negociadora de 10 d'abril de 2004.
2. La resolució publicada en el BOPB incorpora un peu de recurs que no es correspon amb allò que es resol. Si la resolució resol expressament la reclamació prèvia a la via laboral efectuada a l'empara de l'article 125 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, contra aquesta resolució no s'escau interposar un recurs potestatiu de reposició o un recurs contenciós administratiu. Contra aquesta resolució, la persona interessada, d'acord amb l'article 69.2 de la Llei 36/2011, de 10 d'octubre, reguladora de la jurisdicció social, pot presentar demanda en la via judicial laboral en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació de l'edicte.
3. El contingut de l'article 59.5 de la Llei 30/1992, amb relació a la publicació edictal, s'ha vist afectat per la Llei 15/2014, de 16 de setembre, en vigor des del 18 de setembre de 2014. Concretament, el nou redactat estableix que quan no hagi estat possible practicar la notificació, aquesta es durà a terme mitjançant un anunci publicat en el Butlletí Oficial de l'Estat (en endavant BOE). A més, prèviament i amb caràcter facultatiu, les administracions podran publicar un anunci en el butlletí oficial de la comunitat autònoma o de la província de l'últim domicili de la persona interessada. Les administracions poden establir altres formes de notificació complementàries que, en cap cas, exclouran l'obligació de publicar el corresponent anunci en el BOE. És per això que la publicació en el BOPB no és suficient perquè, necessàriament, cal la publicació en el BOE.
4. L'article 58.3 de la Llei 30/1992 disposa que les notificacions que continguin el text íntegre de l'acte i que ometin algun dels requisits previstos a l'article 58.2 de la Llei 30/1992 -com ara l'expressió dels recursos procedents, l'òrgan davant del qual s'han d'interposar i el termini per interposar-los- tindran efecte a partir de la data en què la persona interessada dugui a terme actuacions que comportin el coneixement del contingut i l'abast de la resolució o acte objecte de la notificació o interposi qualsevol altre recurs procedent. En aquest cas, però, no es tracta d'una omissió de l'expressió dels recursos procedents, sinó d'una informació errònia difícilment convalidable per les actuacions que l'interessat pogués dur a terme.
Per aquestes raons, el Síndic recomana a l'Ajuntament de Badalona que corregeixi el peu de recurs de la resolució per evitar qualsevol confusió al promotor sobre els recursos procedents, i que notifiqui la resolució al seu domicili i, en el cas de resultar infructuosa després de dos intents, en faci la notificació edictal mitjançant la publicació en el BOE.