La persona interessada manifesta la seva disconformitat amb les qualificacions obtingudes en una de les fases del concurs oposició per a l'ingrés i accés a la funció pública docent.
Aquest malestar el va traslladar al tribunal qualificador per mitjà d'un escrit de 7 de juliol de 2011 en què li demanava que revisés la nota del concurs i detallés la qualificació de l'exercici, de manera que això li permetés fonamentar, posteriorment, la seva defensa.
L'escrit adreçat al tribunal no té registre d'entrada. La persona interessada assenyala que en lliurar la instància, el tribunal li va dir que no podia demanar la revisió de la prova, ja que la reclamació només servia per posar de manifest errades aritmètiques; tampoc no se li va facilitar l'accés a les seves proves, ni conèixer com s'havia avaluat i puntuat cada apartat de la prova.
Els escrits de reclamació responen a la previsió fixada al punt 6.4.3 de les bases de la convocatòria de la resolució esmentada. Aquest apartat estableix que un cop publicada la llista amb les puntuacions finals i globals obtingudes, els aspirants avaluats en la fase d'oposició disposen d'un termini de quaranta-vuit hores per presentar reclamacions al president del tribunal. També assenyala que un cop estimades o desestimades les reclamacions presentades, els tribunals han de fer públiques les qualificacions definitives de la fase d'oposició.
El redactat de la base no deixa clar si les reclamacions s'han de formular per escrit o bé oralment davant del president del tribunal, per la qual cosa sembla que ambdues possibilitats haurien de ser admissibles. De tota manera, és més recomanable la via de la presentació escrita, ja que així l'aspirant pot disposar d'un document que acredita la reclamació que fa. Un cop confirmat que la reclamació escrita és viable, i tenint en compte que aquesta només es pot presentar en un període de temps concret -quaranta-vuit hores des de la publicació de la llista amb les qualificacions provisionals- els escrits s'haurien de registrar per poder disposar d'una còpia segellada que permetés l'acreditació d'aquest acte de reclamació.
Per aquest motiu, si la pràctica seguida en aquesta convocatòria ha estat la de no registrar o no lliurar cap resguard acreditatiu de la reclamació, el Síndic recomana que en futurs procediments s'estableixi el mecanisme per complir un dels drets reconeguts als ciutadans en les seves relacions amb les administracions públiques (article 35 c) de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú), com és el d'obtenir la còpia segellada de l'escrit que presentin als òrgans de selecció. En aquest sentit, l'apartat 5.12 de les bases estableix que el procediment d'actuació dels òrgans de selecció s'ha d'ajustar a la Llei 30/1992 i a la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya.
Pel que fa a la manca de resposta a la reclamació presentada per la persona interessada, i sense que això prejutgi l'existència de cap actuació irregular, el Síndic sol·licita informació sobre quin és el mecanisme que s'ha seguit a l'hora de donar resposta als reclamants, i també sobre la possibilitat de mostrar les proves realitzades amb el desglossament de la puntuació per a cadascun dels apartats.
En aquest sentit, el Síndic vol posar de manifest que, mentre que la base 4.3 estableix que les reclamacions presentades contra la llista provisional d'admesos i exclosos s'estimaran o desestimaran en la resolució de la Direcció General de Professorat i Personal de Centres Públics que declari aprovada la llista definitiva d'aspirants admesos i exclosos, a la base 6.4.3 no s'assenyala a través de quin mitjà es comunicarà a les persones interessades l'estimació o desestimació de les reclamacions formulades.