La promotora es queixa de la provisió del transport escolar del seu fill a Marcovau. Exposa que no pot fer ús del transport escolar "perquè la seva residència no coincideix amb la ruta que segueix el transport a l'escola". Segons la informació que ha facilitat, la promotora ha passat per una intervenció quirúrgica, la qual li impedeix acompanyar el seu fill al centre. Afegeix que anteriorment la ruta del servei sí que passava pel municipi de residència d'aquest alumne, però que, segons sembla, presumptes limitacions pressupostàries van aconsellar un canvi en la ruta. La persona interessada exposa que aquest canvi vulnera la normativa sobre transport escolar, perquè no garanteix l'acompanyament d'aquest alumne al centre, tot i residir en un municipi diferent al d’escolarització.
Un cop rebuts els informes del Consell Comarcal de la Noguera i del Departament d'Educació, el Síndic fa les consideracions següents:
En primer lloc, el Decret 161/1996, de 14 de maig, pel qual es regula el servei escolar de transport per tal de facilitar el desplaçament de l'alumnat en l'educació obligatòria, estableix en l’article 1 que el desplaçament ha de ser gratuït per als alumnes escolaritzats als ensenyaments obligatoris quan hagin d'escolaritzar-se fora del seu municipi de residència en un centre proposat pel Departament d'Educació. Segons la informació que consta, aquest és el cas de la persona interessada.
En segon lloc, el mateix decret preveu en l'article 2 que cal garantir aquest desplaçament gratuït mitjançant un servei escolar de transport discrecional consolidat amb reiteració d'itinerari, un servei de transport públic regular de viatgers o, en cas que no siguin possibles les dues modalitats anteriors, uns ajuts individuals de desplaçament. Segons la informació tramesa, relativa a les dificultats i als costos suplementaris que representaria introduir nous canvis en les rutes ja marcades, el Síndic indica que no aprecia irregularitat en l'actuació del Consell Comarcal de la Noguera pel fet d'haver atorgat un ajut individual de desplaçament a l'alumne resident a Marcovau.
I en darrer terme, i fetes les anteriors consideracions, el Síndic considera que l'ajut de 239,56 euros per al curs 2008/2009 no garanteix necessàriament la gratuïtat del desplaçament de l’alumne en qüestió al centre. El cost del transport diari amb vehicle propi per a un trajecte de 7 km entre el domicili i el centre (anada i tornada) és superior a aquesta quantitat. I seria encara més superior, per exemple, en els casos d'alumnes que no tenen a l'abast un vehicle particular familiar per fer aquest transport diari, i que es veuen obligats a recórrer a altres modalitats de transport (servei de taxi diari, per exemple).
El Decret 161/1996 esmentat, en l’article 8, estableix que "quan no sigui possible l'establiment d'un servei escolar de transport (...), es lliurarà a les famílies de l'alumnat que preveu l'article 1 l'ajut necessari per tal d'assegurar el trasllat dels escolars als centres on han estat matriculats. (...) Conjuntament amb la proposta del centre s'haurà de presentar la sol·licitud dels pares o tutors de l'alumnat, exposant-hi els motius de la seva demanda i la justificació de la despesa que els suposa el desplaçament escolar".
L'elaboració d'uns barems previs que s'apliquen sense prendre en consideració, segons els informes rebuts, la sol·licitud de la família de l'alumne afectat i la justificació de la despesa no s'adequa a allò que preveu la normativa esmentada. Un cop exposats aquests arguments, el Síndic suggereix al Consell Comarcal de la Noguera que, en coordinació amb el Departament d'Educació, revisi a l'alça els barems establerts, i demana que aquests barems tinguin un caràcter orientatiu, i que, en tot cas, siguin aplicats després d'haver escoltat les parts implicades sobre la despesa que comporta el desplaçament. A més, recorda que les administracions han de garantir la gratuïtat del desplaçament.
Finalment, i segons els arguments exposats anteriorment, el Síndic demana al Consell Comarcal de la Noguera i al Departament d'Educació que revisin el cas objecte de queixa. Aquestes dues administracions responen que en propers cursos es tindran en compte aquests suggeriments, sempre que les dotacions ho permetin i siguin equitatives en la totalitat del territori. Manifesten que qualsevol modificació en l'assignació pot ser discriminatòria vers altres alumnes en circumstàncies similars. La discriminació positiva de determinades famílies davant de l'assignació d'ajuts per a transport escolar pot ser necessària per garantir l'escolarització. Per tant, el Síndic demana si l'alumne pot exercir el seu dret.