La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la dificultat per accedir amb transport públic a l'institut Euclides, de Pineda de Mar, des de Sant Iscle de Vallalta.
Exposa que el proper curs la seva filla, resident a Sant Iscle de Vallalta, estudiarà batxillerat artístic a l'institut Euclides, centre públic que li correspon per zona. Segons indica, Sant Iscle de Vallalta no està connectat amb la zona de l'Alt Maresme, de manera que l'única opció que tenen és utilitzar el transport privat. S'ha adreçat tant al Consell Comarcal del Maresme com a l'Ajuntament de Sant Iscle de Vallalta per demanar tenir accés a un servei transport públic, del qual sí que disposen els alumnes de cicles formatius de grau mitjà de l'institut Bisbe Sivilla de Calella.
El Consell Comarcal del Maresme recorda que la provisió del servei de transport escolar, d'acord amb el que estableix el Decret 161/1996, de 14 de maig, pel qual es regula el servei escolar de transport per tal de facilitar el desplaçament de l'alumnat en l'educació obligatòria, té caràcter no obligatori en aquest cas, atès que l'alumna cursa ensenyaments no obligatoris (batxillerat) i el centre que li correspondria per adscripció a l'escola de primària seria l'institut Domènec Perramon d'Arenys de Munt, que ja disposa de servei de transport escolar.
En vista d'aquesta informació, el Síndic recorda que ha rebut diverses queixes de famílies d'alumnes de batxillerat i de formació professional pels dèficits d'accés als serveis de transport i menjador escolars en comparació amb l'alumnat d'ensenyaments obligatoris. Val a dir que aquesta situació deriva de l'aplicació d'una normativa, la de transport escolar i la de menjador escolar (Decret 161/1996 i Decret 160/1996, respectivament), que preveu la provisió gratuïta d'aquests serveis només per a l'alumnat que s'hagi de desplaçar fora del seu propi municipi de residència escolaritzat en ensenyaments de caràcter obligatori.
En aquest sentit, en el marc dels expedients de queixa rebuts, el Departament d'Ensenyament recorda que la normativa que regula aquests serveis no preveu que l'Administració es faci càrrec de proveir el transport i el menjador a l'alumnat matriculat als ensenyaments postobligatoris.
Davant d'aquest posicionament, el Síndic de Greuges ha destacat que aquest és un dels dèficits de la normativa que regula la provisió d'aquests serveis a Catalunya, la manca de consideració de les desigualtats territorials en l'accés als ensenyaments secundaris postobligatoris, i ha demanat al Departament d'Ensenyament que modifiqui les normatives esmentades, a fi de garantir la provisió d'aquests serveis també per als alumnes de batxillerat i de formació professional. Cal tenir present que la provisió de l'oferta no és igual ni completa en el territori.
El Decret 75/2007, de 27 de març, pel qual s'estableix el procediment d'admissió de l'alumnat als centres en els ensenyaments sufragats amb fons públics, estableix que l'adscripció de centres que disposa la legislació vigent es pot establir entre centres que imparteixen segon cicle d'educació infantil i centres d'educació primària, entre centres que imparteixen educació primària i centres d'educació secundària obligatòria, i entre centres que imparteixen educació secundària obligatòria i centres de batxillerat, exclosa la modalitat d'arts, sempre que, en cada cas, ambdós ensenyaments siguin sufragats amb fons públics i que els centres per adscriure estiguin ubicats en el mateix municipi que el centre receptor, llevat que en el municipi dels centres per adscriure no hi hagi oferta dels ensenyaments corresponents (article 10.1).
Tot i això, d'acord amb el que estableix la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, les adscripcions estan concebudes per considerar centres públics que imparteixen etapes diferents com a centres únics a l'efecte d'aplicar els criteris d'admissió de l'alumnat (article 84.5), o, d'acord amb el que preveu la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació, per ordenar el procés d'escolarització i facilitar la continuïtat educativa (article 76.1), sense que aquestes circumstàncies limitin el deure de les administracions públiques de promoure l'accés de l'alumnat a les diferents modalitats de batxillerat.
De fet, la mateixa Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, estableix el deure de les administracions públiques de promoure un increment progressiu de l'oferta de places públiques a batxillerat en les diferents modalitats (article 32.5), en el sentit de fomentar el dret a accedir-hi en condicions d'igualtat d'oportunitats.
En vista d'aquestes consideracions, el Síndic demana al Consell Comarcal del Maresme que, en cas de no garantir la provisió directa d'un servei de transport específic, lideri des de la transversalitat amb el Departament d'Ensenyament, i si convé també amb altres administracions com ara el Departament de Territori i Sostenibilitat (en cas que es puguin trobar solucions, per exemple, per mitjà de les línies de transport discrecional de viatgers), les gestions necessàries per facilitar unes condicions d'accessibilitat als ensenyaments de batxillerat artístic sostenibles per a l'alumnat resident a Sant Iscle de Vallalta.