De la informació que ha facilitat l'SCT, s'observa que tant els acords d'incoació com les resolucions sancionadores es van intentar notificar a l'adreça de Sant Adrià de Besòs facilitada a nom de la persona interessada pel Registre de Conductors i Infractors de la Direcció General de Trànsit, però els justificants de correus van ser retornats en els dos supòsits amb l'anotació de desconegut. Per tant, es va fer la notificació per edictes al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (en endavant DOGC) número 5476, de 2 d'octubre de 2009, pel que fa als acords d'incoació, i al DOGC número 5566, de 12 de febrer de 2010, pel que fa a les resolucions sancionadores.
Així mateix, l'SCT exposa que, en no interposar-se cap recurs contra les resolucions sancionadores esmentades, aquestes van esdevenir fermes, i es va iniciar a continuació la via de constrenyiment.
La promotora de la queixa va interposar contra les resolucions sancionadores un recurs de reposició, que va ser desestimat, en el qual al·legava que va vendre el vehicle sancionat amb anterioritat als fets denunciats, concretament el 29 d'abril de 2009, a un concessionari, que al seu torn el va vendre el 23 de juliol de 2009 a una altra persona. Així doncs, la persona interessada diu que va tenir coneixement dels procediments sancionadors quan l'AEAT va trametre la provisió de constrenyiment al seu domicili. Per aquest motiu, sol·licitava l'anul·lació de les sancions imposades.
Per tant, el Síndic recorda que, malgrat que en ambdós expedients sancionadors els intents de notificació dels acords d'incoació van ser infructuosos perquè en el domicili en què es van fer aquests intents la persona interessada constava com a desconeguda, no es va dur a terme cap intent per esbrinar un altre domicili diferent d'aquesta persona, sinó que es va fer la notificació per edictes dels acords d'incoació, i de nou es van notificar les resolucions sancionadores al domicili que havia donat com a resultat desconegut.
Per això, en referència a l'actuació de l'SCT pel que fa als intents de notificació personal a una persona en una adreça desconeguda o errònia, el Síndic recorda que la jurisprudència ha establert reiteradament el següent:
"La exigencia de procurar el emplazamiento o citación personal de los interesados, siempre que sea factible, por lo que el emplazamiento edictal constituye un remedio último de carácter supletorio y excepcional, que requiere el agotamiento previo de las modalidades aptas para asegurar en el mayor grado posible la recepción de la notificación por su destinatario, a cuyo fin deben de extremarse las gestiones en averiguación del paradero de sus destinatarios por los medios normales, de manera que la decisión de notificación mediante edictos debe fundarse en criterios de razonabilidad que conduzcan a la certeza, o al menos a una convicción razonable, de la inutilidad de los medios normales de citación" (Sentència del Tribunal Constitucional 158/2007, de 2 de juliol).
Més concretament, i pel que fa als supòsits de notificació edictal en procediments sancionadors en matèria de trànsit, el Tribunal Constitucional ha posat de manifest que:
"...incluso en los casos en que resulte frustrada la posibilidad de notificación personal en el domicilio que figure en el Registro de Vehículos, corresponde a la diligencia mínima exigible a la administración sancionadora, antes de acudir a la vía edictal, el intentar la notificación en el domicilio que aparezca en otros registros públicos y al que, con la mayor normalidad, se dirigen después las actuaciones en vía ejecutiva administrativa".
Atès que en aquest cas no consta que, malgrat que les notificacions es practiquessin en el domicili que consta al Registre de Vehicles, l'Administració dugués a terme cap altra actuació indagatòria d'un domicili alternatiu a efectes de notificació per tal de garantir el dret de defensa de la persona interessada, cal concloure que l'SCT va vulnerar el dret d'aquesta persona a la defensa i a ser informada de l'acusació formulada contra ella.
En conseqüència, el Síndic suggereix que s'anul·lin les resolucions sancionadores i que s'ordeni la devolució a la persona interessada dels ingressos indegudament percebuts.
En termes generals, pel que fa a la necessària tasca d'investigació de l'adreça de la persona infractora, el Síndic insisteix de nou que, atesos els mecanismes que l'Administració té al seu abast per intentar la notificació personal, s'han d'intentar esgotar totes les vies per tal de garantir el dret a la defensa de la persona interessada. En aquest sentit, l'Administració pot adherir-se al Conveni marc d'interoperabilitat que posa a disposició el Consorci de l'Administració Oberta de Catalunya (en endavant AOC) per accedir als serveis de Via Oberta, per mitjà dels quals es pot accedir a les dades o als documents en poder d'altres administracions, quan aquestes dades i aquests documents són necessaris per a la tramitació administrativa. Entre les entitats emissores d'informació, el Consorci AOC disposa de dades procedents, de l'Institut Nacional d'Estadística, de la Direcció General de Trànsit (en endavant DGT), de l'AEAT i dels padrons municipals dels ens adherits que, en total, segons la informació disponible a la pàgina web del Consorci AOC, actualment representa el 84% de la població catalana.
Finalment, també s'ha de considerar la novetat que suposa que l'AEAT cedeixi les dades en favor de la DGT per a la pràctica de les notificacions dels obligats al pagament de recursos públics no tributaris, regulada a la nova Llei 18/2009, de 23 de novembre, que modifica la Llei 58/2003, de 7 de desembre, general tributària, i per a la pràctica de la notificació voluntària a l'adreça electrònica vial als efectes d'una notificació administrativa correcta i efectiva.
Posteriorment, l'SCT ha tramès un informe segons els qual no accepta el suggeriment d'anul·lar les sancions imposades a la persona interessada. Tot i això, el Síndic entén que accepta parcialment el suggeriment efectuat amb caràcter general, en tant que informa del procediment que se segueix des del 10 de març de 2010 per tal de notificar els tràmits d'acord d'incoació o de les resolucions sancionadores que no es poden lliurar al domicili de les persones interessades que consta al Registre de Conductors i Infractors i el de Vehicles respectivament.
En conseqüència, el Síndic posa fi a la seva intervenció en l'assumpte de referència.