La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb l'Ajuntament de Mollet del Vallès per la resolució de desestimació rebuda el mes de juny de 2012 amb relació a la reclamació de responsabilitat patrimonial que va presentar el mes de novembre de 2011.
En aquesta reclamació manifestava que havia patit danys en els baixos i el parafang del seu vehicle com a conseqüència de l'existència a la via pública d'un reductor de velocitat, d'una alçada d'uns 20 cm i una rampa de baixada de 70 cm, que està fora de normativa.
A l'informe tramès per l'Ajuntament de Mollet del Vallès consta que el pas de vianants ressaltat està construït a base d'aglomerat asfàltic de les mateixes característiques que la resta de calçades i que el pendent de la rampa varia entre un 14 i un 15%.
Igualment, l'informe assenyala que la normativa que regula els passos de vianants de ressalt correspon a l'Ordre FOM/3053/2008, de 23 de setembre, per la qual s'aprova la Instrucció tècnica per a la instal·lació de reductors de velocitat i bandes transversals d'alerta en carreteres de la Xarxa de Carreteres de l'Estat, però no és aplicable a la xarxa viària local.
L'informe també posa de manifest l'existència de senyals verticals al lloc on presumptament van tenir lloc els fets, senyals que es referien no només a l'existència d'aquest element reductor de velocitat sinó també a la velocitat màxima a la qual s'havia de circular en aquell punt de la via.
Per tant, basant-se en tots aquests elements, l'Ajuntament ha considerat que no hi ha cap nexe causal entre els danys al·legats per la persona interessada i un funcionament normal o anormal del servei públic que doni lloc a l'estimació del rescabalament dels danys.
El Síndic considera que la queixa s'ha tramitat de forma correcta des d'un punt de vista formal, i també que no hi ha cap prova testifical que avali la versió de la persona interessada sobre les circumstàncies i el lloc on s'haurien produït els fets que van ocasionar els danys objecte de la reclamació, raó per la qual no detecta l'existència d'una actuació administrativa irregular.
Tot i això, aquesta institució recorda que, si bé és cert que l'Ordre FOM/3053/2008, de 23 de setembre, a la qual es remet la persona interessada, es refereix a les vies interurbanes i no a les urbanes, el Servei Català de Trànsit ha elaborat un ?Dossier tècnic de seguretat viària: Elements reductors de velocitat en l'àmbit urbà?, amb l'objectiu d'adaptar les recomanacions pròpies a aquest marc normatiu.
Així, tot i que l'àmbit d'aplicació de la Instrucció tècnica es limita a les travesseres urbanes de titularitat estatal, el Servei Català de Trànsit recomana que se'n prenguin en consideració els criteris a l'hora d'implantar elements reductors de velocitat en el conjunt de travesseres urbanes, independentment de la titularitat de la via.
D'altra banda, el Servei Català de Trànsit també va publicar un Manual guia per a l'elaboració d'un pla local de seguretat viària, amb la finalitat d'arribar a harmonitzar polí¬tiques efectives de seguretat viària al llarg de tot el trajecte d'un desplaçament, independent¬ment de l'àmbit pel qual es transiti, ja sigui urbà o interurbà.
D'acord amb tot això, el Síndic demana a l'Ajuntament de Mollet del Vallès que valori la possibilitat de revisar els reductors de velocitats en aquest municipi i, en tot cas, adaptar-los al que estableixen els documents tècnics esmentats més amunt, per tal d'evitar la presentació d'altres queixes amb el mateix fonament que la de la persona interessada.