El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la suspensió de la prestació econòmica de la renda mínima d'inserció que tenia reconeguda. Segons consta en la resolució, el motiu de suspensió és ?l'incompliment de les obligacions derivades del conveni d'inserció signat, d'acord amb l'article 22.2 de la Llei 10/1997, de 3 de juliol i l'article 5c) de Decret 384/2011, de 30 d'agost.?
Exposa que no està d'acord amb el fet que li hagin suspès la prestació i desconeix quina és l'obligació que l'Administració considera que no ha complert.
En primer lloc, en relació amb la motivació de la resolució de suspensió i la notificació d'aquesta resolució a la persona interessada, en cap cas no s'ha concretat el motiu concret de suspensió de la prestació.
D'altra banda, cal tenir en compte que els professionals dels serveis socials bàsics assumeixen un paper essencial en el seguiment dels plans individuals d'inserció i reinserció social, i que abans d'acordar la suspensió de la prestació és convenient contrastar amb els professionals encarregats del seguiment les circumstàncies concretes de cada cas que hagi pogut donar lloc a l'incompliment d'obligacions per tal de fonamentar adequadament la resolució i facilitar el dret a defensa de la persona interessada.
En segon lloc, en relació amb la data d'efectes de la represa de la prestació, el Departament d'Empresa i Ocupació informa que s'ha valorat la fi de la suspensió amb efectes des del juny de 2012. Igual que amb la suspensió, el Síndic entén que per acordar la represa i d'acord amb el que disposa l'article 22 de la Llei 10/1997, de 3 de juliol, s'ha de verificar amb els professionals encarregats del seguiment dels plans individuals d'inserció i reinserció social el moment en què han desaparegut les circumstàncies que han motivat la suspensió. En aquest cas, la proposta de represa es va fer el mes de maig i no el mes de juny.
I finalment, el Síndic considera que l'Acord de Govern de 23 d'octubre de 2012, que determina els criteris objectius i no discrecionals de prelació d'expedients de la renda mínima en casos de suspensió de la prestació, no és aplicable en aquest supòsit.
L'article 11 de la Llei 10/1997, de 3 de juliol, de la renda mínima d'inserció, regula l'aprovació del pla individual d'inserció i reinserció socials i laborals, i preveu que quan la disponibilitat pressupostària no sigui suficient per aprovar tots els expedients, la Comissió Interdepartamental ha d'elevar una proposta al Govern per determinar els criteris objectius i no discrecionals de prelació d'expedients.
Aquesta modificació normativa incorporada per la Llei 5/2012, de 20 de març, de mesures fiscals, financeres i administratives de l'impost sobre les estades en establiments turístics, s'incorpora en el marc de l'aprovació inicial del projecte de pla individual d'inserció i reinserció socials i laborals, en cap cas en el marc de la modificació o suspensió de la prestació i els seus complements, quan la prestació ja està aprovada.
Per aquests motius, el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació que:
- estableixi clarament el motiu de suspensió de la prestació de renda mínima d'inserció de què és titular el promotor i verifiqui la notificació que es va efectuar de la resolució dictada a la persona interessada.
- resolgui la fi de la suspensió de la prestació de renda mínima d'inserció de què és titular el promotor, des del moment en què es verifiqui que han desaparegut les circumstàncies que n'han motivat la suspensió.
- faci efectives les quantitats pendents d'abonament.