El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el tracte rebut per part de la Policia Local de Figueres i els Mossos d'Esquadra durant una detenció policial.
Exposa que el 17 de juny de 2012, al voltant de les 2.15 hores, va ser detingut després d'un control d'alcoholèmia que va resultar positiu. Diu que el van emmanillar sense donar-li la possibilitat d'assegurar el cotxe i agafar pertinences personals, i que li van registrar la bossa que portava sense que ell hi fos present. El van traslladar a les dependències de la comissaria i va demanar als agents si li podien afluixar les manilles perquè li estrenyien massa, però s'hi van negar i li van efectuar el segon control d'alcoholèmia.
Atès que no tenia domicili a Espanya, va ingressar a la zona de custòdia de detinguts a l'espera de passar a disposició judicial. Li van fer treure les sabates, els mitjons i els pantalons. Va romandre en roba interior durant tot el temps de la detenció. Diu que el van ubicar en una cel·la amb el bany embussat, inundat i ple de brutícia. Va sol·licitar reiteradament un canvi de cel·la i els agents s'hi van negar. Tot i que va romandre detingut a la zona de custòdia deu hores, en cap moment li van oferir aigua i tan sols va prendre un cafè per esmorzar.
En el moment que li van retornar la motxilla precintada li van donar l'inventari, si bé no li van permetre comprovar que tots els seus efectes personals hi eren, tal com quedava reflectit en el document que li van lliurar. Atès que es va negar a signar el document, un agent va fer-ho en lloc seu.
Pel que a la intervenció de la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra durant l'ingrés i custòdia del detingut a la comissaria de Figueres, el Síndic fa les consideracions següents:
1. Pel que fa al fet que durant tot el temps en què va romandre detingut el promotor va estar en roba interior i li van fer treure les sabates, els mitjons i els pantalons, el Síndic recorda que en els escorcolls cal actuar d'acord amb els principis d'idoneïtat, necessitat i proporcionalitat, i procurar causar les menors molèsties possibles a la persona escorcollada. Segons la informació de què es disposa, en aquest cas es va fer un escorcoll acurat al promotor i, en aquest sentit, se li va fer treure els mitjons, les sabates i els pantalons. Tanmateix, l'informe de la Direcció General de la Policia no especifica les circumstàncies que van justificar la necessitat d'aplicar aquest tipus d'escorcoll tenint en compte que només s'ha de fer de manera extraordinària.
2. Pel que fa al fet que es negués al promotor el canvi de cel·la que va sol·licitar perquè la placa turca de la cel·la que ocupava estava embussada, l'informe de la Direcció General de la Policia assenyala que no hi ha constància que la garjola en qüestió tingués cap problema en el sistema de desguàs. Tot i això, durant la inspecció a aquesta comissaria que l'Equip de Treball de l'Autoritat Catalana per a la Prevenció de la Tortura va dur a terme en data 28 d'agost de 2012, es va constatar la presència de brutícia a les parets i al terra de cadascuna de les cel·les. Per tant, el Síndic considera comprensible que el detingut demanés el canvi de cel·la, petició que s'hauria d'haver acceptat si no hi havia raons de seguretat que ho impedissin.
3. Pel que fa al fet que al promotor de la queixa no li van oferir en cap moment aigua, sinó tan sols un cafè per esmorzar, es posa de manifest que les versions del detingut i de l'informe són contradictòries, motiu pel qual el Síndic no es manifesta sobre aquesta qüestió.
4. Pel que fa al fet que no es permetés al promotor comprovar que se li lliuraven totes les seves pertinences, l'informe assenyala que, tal com consta a la diligència d'entrega d'objectes personals del detingut, es va negar a signar el lliurament dels seus efectes, i van signar com a garantia dos agents de l'Àrea Bàsica Policial. Tot i això, és comprensible i legítim, a banda que hi té dret, que la persona detinguda volgués comprovar l'estat de les seves pertinences abans de signar la diligència.
5. Pel que fa al fet que abans de passar a disposició judicial no es va permetre al promotor rentar-se les manes que tenia brutes de tinta, s'entén que una persona detinguda ha de tenir dret a rentar-se durant la seva estada a l'àrea de custòdia de detinguts o just abans de ser traslladada davant de l'autoritat judicial competent, sens perjudici que s'adoptin les mesures de seguretat oportunes.
Per tot el que s'ha exposat, el Síndic recomana al Departament d'Interior que doni les instruccions oportunes perquè en els procediments d'ingrés i estada de la persona detinguda a l'àrea de custòdia i detenció es tinguin en compte les consideracions exposades en aquesta resolució.