Resolució
Q-04593/2009 Denegació del Departament d’Educació del suport d’una vetlladora per a un nen amb necessitats educatives especials del CEIP L’Ull del Vent, de la Bisbal del Penedès.

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Necessitats educatives especials
Data d'inici 01/10/2009
Data de l'últim moviment 27/06/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

Els pares d’un l’alumne de P3 del CEIP L’Ull del Vent, de la Bisbal del Penedès, es queixen per la denegació d’una vetlladora.

La família de l’alumne refereix que el seu fill pateix TDAH, possible espectroautisme, en fase d’exploració i diagnòstic, crisis d’agressivitat per les quals es medica, retard evolutiu (no parla, no controla esfínters, no entén conceptes bàsics, no menja sol), hiperactivitat. Actualment està sotmès a un control exhaustiu per part d’especialistes de psiquiatria, psicologia, logopèdia, traumatologia, neurologia i cardiologia (l’any passat va patir la malaltia de Kawasaki i en controlen les seqüel·les).

Els pares van sol·licitar una vetlladora per al nen, segons els informes dels especialistes i atès el seu estat de salut, ja que requereix una atenció contínua, molta motivació per una bona integració a classe, i com per cobrir les seves necessitats. El centre els ha informat que els ha estat denegada la vetlladora per motius de retallada de personal. Aquesta denegació repercuteix negativament en la qualitat de l’atenció que rep l’alumne.

La família posa un exemple d’aquesta repercussió negativa: la mestra li canvia els bolquers al terra del lavabo, brut d’haver estat usat per infants de 3 anys; li diuen que no disposen d’altre lloc per fer-ho, i que a més, això no correspondria als mestres sinó als vetlladors, i ha estat informada que continuaran fent-ho en l’esmentat lloc.

Contingut

D’acord amb el que exposa el Departament d’Educació, el Síndic comunica que s’observa una diferència significativa d’hores setmanals de vetllador entre les sol·licitades pel centre i l’EAP i les atorgades per la comissió d’avaluació, de 112 a 40, posteriorment augmentades a 50 per la incorporació d’un nou alumne amb necessitats educatives especials. 

Preocupa, en aquest sentit, l’impacte de la manca d’hores de vetllador per als sis alumnes d’aquest centre que tenen necessitats educatives especials, als quals no es pot assegurar el seu màxim desenvolupament si no disposen de suport. 

En aquest sentit, he de fer referència a la normativa que estableix el dret dels alumnes amb necessitats educatives especial a rebre suport. Així, la LOE, en referència als alumnes amb necessitats educatives especials, en el Capítol I sobre els Principis de la llei, diu que “Correspon a les administracions educatives assegurar els recursos necessaris perquè els i les alumnes que requereixin una atenció educativa diferent de l’ordinària, perquè presenten necessitats educatives especials, per dificultats específiques”.

A l’article 71, es diu que “Les administracions educatives han d’establir els procediments i recursos necessaris per identificar aviat les necessitats educatives específiques de l’alumnat a les quals es refereix l’apartat anterior. L’atenció integral a l’alumnat amb necessitat específica de suport educatiu s’ha d’iniciar des del mateix moment en què sigui identificada aquesta necessitat i s’ha de regir pels principis de normalització i inclusió.”

A l’article 73, es defineix l’alumnat que presenta necessitats educatives especials com “el que requereix, per un període de la seva escolarització o al llarg de tota l’escolarització, determinats suports i atencions educatives específiques derivades de discapacitat o trastorns greus de conducta”; i, finalment,  en la disposició addicional sobre el reconeixement dels drets bàsics dels alumnes, s’assenyala entre ells: h) A rebre les ajudes i els suports necessaris per compensar les carències i desavantatges de tipus personal, familiar, econòmic, social i cultural, especialment en el cas de presentar necessitats educatives especials, que impedeixin o dificultin l’accés i la permanència en el sistema educatiu. 

D’altra banda, posats en contacte amb la família de l’alumne, el Síndic ha estat informat que van presentar informes de tots els serveis implicats en el tractament del nen, que el Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP) s’ha coordinat amb l’escola a fi que se’l motivi per intentar realitzar les activitats dels altres alumnes, i que el seu fill rep l’atenció del vetllador per a aquelles necessitats bàsiques de canvi de bolquers, trasllat d’aula, etc., però que no sembla que disposi de cap suport mentre és a l’aula, i que no s’observen avenços en l’àmbit de l’aprenentatge més enllà del que aprèn a casa.

Per tot el que s’ha exposat, el Síndic manifesta la seva preocupació per l’aplicació efectiva del drets dels alumnes amb necessitats educatives especials a disposar d’un suport específic, entenent aquest com una eina imprescindible per a assolir el màxim desenvolupament d’aquests alumnes. D’acord amb això, suggereix que:

S’estudiïn les necessitats pendents de cobrir en el suport als alumnes amb necessitats educatives especials en el CEIP Ull de Vent i amb la seva col·laboració, i la seva valoració.
Es revisi el nombre d’hores setmanals de vetllador assignades al CEIP Ull de Vent, d’acord amb l’esmentat estudi de necessitats.
Es revisi el nombre d’hores de vetllador assignades a l’alumne.

Tramitació

Data Administració Tràmit

09/10/2009 Departament d'Educació (25/05/2004 - 12/05/2006 i 29/11/2006 - 26/12/2010) Sol·licitud d'informació a l'Administració
18/11/2009 Departament d'Educació (25/05/2004 - 12/05/2006 i 29/11/2006 - 26/12/2010) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
11/12/2009 Departament d'Educació (25/05/2004 - 12/05/2006 i 29/11/2006 - 26/12/2010) Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
01/04/2010 Departament d'Educació (25/05/2004 - 12/05/2006 i 29/11/2006 - 26/12/2010) Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
30/12/2010 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
27/06/2012 Departament d'Ensenyament Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació- BOE.106 (04/05/2006)