En relació amb el projecte de Red Elèctrica de España de construcció d'una línia d'alta tensió entre Penyalba (Aragó) i Isona (Pallars Jussà), el Síndic ha obert una actuació d'ofici per valorar si el Govern de la Generalitat ha fet ús de les seves competències d'acord amb l'article 133 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, que preveu la participació de la Generalitat en projectes de producció i transport d'energia mitjançant l'emissió d'un informe previ.
L'informe del Departament d'Empresa i Ocupació indica que s'està pendent encara de l'anàlisi de les al·legacions i respostes per part de Red Eléctrica de España i que, per tant, l'informe que s'envia al Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç encara no ha estat emès. Així mateix, l'informe diu que es recull el suggeriment del Síndic d'aprofitar l'informe per suggerir al Ministeri que introdueixi mesures per millorar la informació i la participació dels ciutadans afectats.
En vista d'això, el Síndic fa les consideracions següents al Departament:
En primer lloc, pel que fa a la participació ciutadana i l'accés a la informació en matèria de medi ambient, la definició jurídica de la participació dels ciutadans i la seva instrumentació a través d'eines legals que la facin realment efectiva constitueixen en l'actualitat un dels terrenys en els quals ha progressat més el dret mediambiental internacional i, per extensió, el dret comunitari i el dels estats de la Unió Europea.
La Llei estatal 27/2006, de 18 de juliol, incorpora diverses normes comunitàries en aquest àmbit i regula els drets d'accés a la informació i de participació pública en matèria de medi ambient, i estableix el deure general de promoure la participació real i efectiva dels ciutadans.
En segon lloc, pel que fa a la informació acurada i la transparència de l'Administració en relació amb determinats projectes, el Síndic sempre ha considerat que l'accés a la informació i la participació dels ciutadans en els afers públics no solament és un dret, sinó que també és una mesura de prevenció i, si cal, de gestió del conflicte actual o previsiblement futur.
Els instruments ordinaris d'informació i participació que estableix la normativa poden assegurar el compliment formal d'aquest deure, però no el grau de participació i consulta real i efectiva a què s'hauria d'aspirar. Així doncs, cal desenvolupar noves propostes que incorporin elements propis de la participació més directa (recollida d'opinions, consideració de propostes, etc.) amb altres més propis de la tècnica de relacions públiques i institucionals que difonguin el sentit i el fonament dels projectes objecte de desenvolupament i involucrin la ciutadania en el seguiment de l'execució.
Moltes vegades els ciutadans tenen la sensació d'una certa opacitat de l'Administració que es pot veure reforçada per mancances en la difusió de la informació sobre el projecte. Precisament per això, el Síndic entén que les administracions implicades han d'adoptar iniciatives que serveixin per recopilar la informació generada per l'Administració al voltant de la futura línia.
Per això, el Síndic suggereix que s'habiliti un mecanisme que sigui útil a efectes de garantir el dret d'informació dels ciutadans i la transparència administrativa: habilitar una pàgina web específica per a aquest projecte que contingui una base de dades pública, accessible per tothom, en què constin un per un tots els tràmits del procediment i tota la documentació que ha elaborat l'Administració (estudis, informes ambientals, propostes, anuncis, resolucions administratives, descripció del treballs, plànols informatius, etc.).
A tall d'exemple, es podria habilitar un apartat específic al lloc web de la Direcció General d'Energia, Mines i Seguretat Industrial en què les persones interessades puguin trobar la informació que els interessi.
Les informacions en premsa i la publicació al BOE, al DOGC o a d'altres butlletins oficials dels tràmits d'informació pública o d'altre tipus són iniciatives adreçades a garantir els drets d'informació dels ciutadans, però que de vegades requereixen un esforç informatiu complementari i proporcional a la magnitud del projecte.
La creació d'un lloc web específic que recopili tota la informació sobre aquest projecte i l'actualitzi amb freqüència durant tota la seva durada pot ser una eina més que de ben segur ajudarà a donar a conèixer la complexitat del projecte i les afectacions que hi poden afectar els ciutadans, sobretot si es té present el llarg període d'execució que comporta una infraestructura d'aquest caràcter.