El promotor de la queixa exposa que en data 18 d'octubre de 2007 es va emetre una resolució mitjançant la qual es reconeixia al seu germà el nivell màxim de dependència: grau III nivell 1. Tanmateix, segons manifesta el promotor, encara no s'ha fet efectiu el Programa individual d'atenció (en endavant PIA) de la persona interessada.
En data 29 d'octubre de 2008, la treballadora social de l'Ajuntament de Sant Just Desvern li va comunicar que hauria de tornar a signar el PIA, ja que l'ajuda que corresponia a la persona interessada era la meitat del que s'havia acordat inicialment, 200 euros mensuals en lloc de 400, amb la qual cosa el promotor no va estar d'acord.
El mes d'abril de 2009, l'Ajuntament es va posar en contacte amb la família del promotor per dir-los que o bé acceptaven la prestació de 200 euros amb una declaració de compromís de no reclamar cap altra quantitat, o bé es tancaria l'expedient i s'enviaria al Departament d'Acció Social i Ciutadania.
En l'informe tramès per l'Administració s'indica que el mes de gener de 2008 es va signar un acord PIA amb proposta de prestació econòmica familiar no professional per un import de 390 euros/mes. Aquest acord era incorrecte, atès que no recollia que la persona interessada assistia a un centre ocupacional des de l'any 2005.
Atès l'error que es va produir en el primer acord PIA, el mes d'abril de l'any 2009 es va signar un nou acord amb la proposta de compatibilitat de continuïtat de centre ocupacional i la de la prestació econòmica amb un import de 203 euros/mes per a l'any 2008, és a dir, el 50% de l'import. Així mateix, en l'informe s'assenyala que un cop validat aquell acord, en data 2 de juliol de 2009 es va dictar la resolució per la qual es va establir el PIA de la persona interessada.
La Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència estableix que les prestacions de serveis tenen caràcter prioritari en front de les prestacions econòmiques.
D'acord amb això, el Síndic no pot considerar irregular el fet que en l'acord PIA del mes d'abril s'hagués determinat que la prestació principal fos la prestació de servei, com és l'assistència a un centre ocupacional, i la prestació secundària fos la prestació econòmica per cuidador no professional. Així mateix, el Síndic entén que va ser un error no haver inclòs en el primer acord PIA que la persona interessada assistia a un centre ocupacional.
D'altra banda, amb les dades de què disposa el Síndic no s'aprecia cap irregularitat en l'import de la prestació econòmica per cuidador no professional. Tot i així, en vista del contingut de l'informe de l'Administració, el Síndic s'ha adreçat al Departament de Benestar Social i Família i li ha traslladat les consideracions següents:
La previsió normativa que regula la limitació de l'import de la prestació no principal en un 50% de l'import final obtingut després d'aplicar l'Ordre ASC/433/2007, va ser aprovada mitjançant l'Ordre ASC/344/2008, de 14 de juliol, i per tant en una data posterior a l'elaboració del primer acord PIA.
Tanmateix, la disposició transitòria segona de l'Ordre ASC/344/2008, de 14 de juliol, disposa que aquesta Ordre s'ha d'aplicar en tots els procediments d'elaboració del PIA que no s'hagin resolt ni notificat en la data en què van entrar en vigor, és a dir, l'endemà de la seva publicació al DOGC. Per tant, el Síndic no considera irregular el contingut de la resolució dictada en data 2 de juliol de 2009.
Malgrat això, en vista del temps transcorregut entre la data en què es va presentar la sol·licitud de reconeixement de la situació de grau i nivell de dependència (21 de juny de 2007) fins a la data en què es va dictar la resolució del PIA de la persona interessada (2 de juliol de 2009), el Síndic ha recordat a l'Administració el seu deure legal de resoldre els procediments en els terminis legalment establerts i que l'actuació de l'Administració s'ha de regir pels principis d'eficàcia i celeritat. En aquest sentit, s'ha fet avinent que la demora en la tramitació d'aquests procediments afecta de manera molt negativa els drets de les persones.
D'altra banda, en vista que del contingut del correu electrònic tramès pel promotor en data 1 de juliol de 2010 se'n desprèn que no va rebre la resolució del PIA de 2 de juliol de 2009, el Síndic ha suggerit a l'Administració que revisi el resultat de la pràctica d'aquella notificació i l'adreça que hi consta i, si escau, que duguin a terme les actuacions corresponents per notificar-la de nou.
Amb aquestes consideracions, el Síndic tanca les seves actuacions en aquest assumpte.