Resolució
Q-04671/2009 Manca de resposta del Departament de Salut a diverses reclamacions amb relació a l'atenció i el tractament d'una malaltia.

Matèries
Polítiques socials
Salut
Altres
Data d'inici 05/10/2009
Data de l'últim moviment 08/10/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Salut Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La persona interessada es queixa amb relació a l'atenció i el tractament de la seva malaltia i a la manca de resposta a les reclamacions que va presentar per aquest motiu.

La promotora exposa que en data 20 de juny de 2009 va adreçar diverses reclamacions per correu electrònic al Departament de Salut i al Servei Català de la Salut, a més de presentar una reclamació a la Unitat Hospitalària Especialitzada (UHE) de Fibromiàlgia i Síndrome de Fatiga Crònica de l'Hospital del Mar - Esperança.

En aquestes reclamacions la persona interessada plantejava que el facultatiu que la visitava en aquesta unitat li havia indicat que no podia continuar atenent-la, ja que el seu cas era molt complex i requeria un metge internista, de què la unitat no disposava. Segons manifesta, el facultatiu li va recomanar que continués el tractament del cas al seu centre d'atenció primària o bé amb un especialista de la sanitat privada.

La reclamant sol·licitava que l'atengués un especialista en medicina interna en l'àmbit del sistema sanitari públic.

Segons manifesta, no ha rebut cap resposta a aquestes reclamacions, ni tampoc se li ha facilitat l'atenció especialitzada que havia sol·licitat.

Contingut

Un cop valorada la informació tramesa pel Departament de Salut, el Síndic fa algunes consideracions:

Cal recordar que, en aquesta queixa, la promotora plantejava la manca de resposta a dues reclamacions que havia tramès per correu electrònic al Departament de Salut i al Servei Català de la Salut en data 20 de juny de 2009, i a una reclamació que va presentar a la UHE de l'Hospital del Mar-l'Esperança.

En aquestes reclamacions la persona interessada exposava que el facultatiu que l'havia visitat en aquesta UHE (especialista en reumatologia) li havia indicat que el seu cas era molt complex i requeria un metge internista, però que la UHE no en disposava. La persona interessada, que, segons manifesta, està afectada de fibromiàlgia, síndrome de fatiga crònica i sensibilitat química múltiple, entre altres patologies, demanava que l'atengués un especialista en medicina interna en l'àmbit del sistema sanitari públic.

Mitjançant l'informe, el Departament de  Salut fa arribar una còpia de les respostes trameses a la promotora per mitjà de la Unitat d'Atenció a l'Usuari de l'Hospital de l'Esperança i per mitjà de la Divisió d'Atenció al Ciutadà del Servei Català de la Salut.

Pel que fa a la primera, el centre hospitalari indica que els facultatius de la UHE estan capacitats per diagnosticar i tractar la fibromiàlgia i la síndrome de fatiga crònica, i que la manca d'un metge especialista en medicina interna no representa un dèficit de qualitat assistencial. 

Quant a la segona, el Servei Català de la Salut informa la interessada d'aspectes generals sobre el model d'atenció a la fibromiàlgia i la fatiga crònica i de les actuacions dutes a terme per desenvolupar aquest nou model, derivat de la Resolució 203/VIII, del Parlament de Catalunya, sobre l'atenció a aquestes malalties.

Cal observar que aquest correu electrònic adreçat a la persona interessada és de data 18 de juny de 2009 i, per tant, és d'una data anterior a la reclamació a què feia referència la promotora de la queixa. Això fa pensar que devia haver presentat anteriorment una reclamació de contingut idèntic.

En qualsevol cas, en aquest correu tampoc es dóna resposta al seu cas concret ni es tracta la seva sol·licitud de ser atesa per un especialista en medicina interna en l'àmbit sanitari públic. Tampoc consta si en el temps que ha transcorregut des de llavors s'ha facilitat a la promotora aquesta consulta amb un facultatiu d'aquesta especialitat o les gestions que s'han fet.

D'altra banda, pel que fa a la manca d'un especialista en medicina interna en aquesta UHE convé fer algunes observacions des d'un punt de vista general, prenent com a referència el protocol i el model d'atenció a la fibromiàlgia i la síndrome de fatiga crònica que resulta de la Resolució 203/VIII. 

Així, el paper de les UHE es concreta en l'assessorament dels equips d'atenció primària i en l'atenció dels malalts que hi són derivats per a confirmació diagnòstica, tractament i control evolutiu en casos greus o especialment complexos. 

La seva composició, segons el que preveu aquesta resolució, ha d'incloure un equip multidisciplinari de professionals de diverses especialitats, entre els quals hi ha els especialistes en medicina interna. L'Ordre SLT/11572010, de 18 de febrer, per la qual es regulen determinats aspectes d'aquestes unitats hospitalàries especialitzades incideix també en el seu caràcter multidisciplinari, com a element de garantia d'una atenció completa a aquests problemes de salut de gran complexitat.

Així mateix, convé tenir en compte que, segons s'indicava en la informació que es va trametre a la persona interessada, l'accés a les UHE s'organitza a través d'una única porta, ja que és necessària una valoració prèvia abans de decidir quin dels professionals és el més adequat per atendre els malalts. Alhora, es preveu que en cas que hi hagi un diagnòstic previ o una sospita diagnòstica de síndrome de fatiga crònica, l'accés es faci a través d'un especialista de medicina interna.

Cal concloure, per tant, que, sens perjudici que sigui necessària també l'assistència d'altres especialistes, és rellevant la valoració d'un especialista en medicina interna en casos de persones afectades de síndrome de fatiga crònica, com és el cas de la reclamant. A més, cal recordar que, segons exposava la persona interessada, els facultatius que formaven part de la UHE de l'Hospital de l'Esperança també li havien manifestat la conveniència que fos tractada per un metge internista.

Per tot això, sens perjudici de la capacitació dels professionals que formen part d'aquesta UHE, caldria que fos dotada d'un especialista en medicina interna, per garantir el caràcter multidisciplinari i la composició que s'ha establert per a aquestes unitats, i procurar una millor atenció a les persones afectades de síndrome de fatiga crònica. 

De conformitat amb això, el Síndic suggereix al Departament de Salut que adopti les mesures adequades per:

1. Dotar aquesta unitat hospitalària especialitzada en fibromiàlgia i síndrome de fatiga crònica de facultatius especialistes en medicina interna.

2. Facilitar a la promotora la consulta i, si escau, el tractament, per part d'un especialista en medicina interna.

Tramitació

Data Administració Tràmit

26/10/2009 Departament de Salut Sol·licitud d'informació a l'Administració
19/03/2010 Departament de Salut Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
19/11/2010 Departament de Salut Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
31/05/2011 Departament de Salut Reiteració posterior a la primera
16/06/2011 Departament de Salut Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
07/10/2011 Departament de Salut Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
22/12/2011 Departament de Salut Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
24/02/2012 Departament de Salut Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
23/03/2012 Departament de Salut Resolució
08/10/2012 Departament de Salut Seguiment finalitzat