El promotor, alumne de l'institut d'estudis secundaris (en endavant IES) Pere Borrell de Puigcerdà, es queixa de la supressió de la plaça de professor de tecnologia, fet que ha determinat que en aquest centre no s'hi pugui cursar l'assignatura d'electrotècnia.
El Departament d'Educació ha tramès un informe en el qual s'assenyala, en síntesi, que la plantilla del centre s'havia confeccionat d'acord amb els criteris establerts en la resolució de 20 de maig de 2009, i que aquest curs s'havia produït una minoració del nombre de dotacions respecte del curs anterior pel fet que s'havia suprimit l'aula d'acollida i reduït un grup d'educació secundària obligatòria. També feia referència a la petició del centre que es modifiqués la dotació de l'especialitat KTC diversitat: tecnologia per una dotació de l'especialitat KMA diversitat: matemàtiques.
De la informació facilitada pel Departament d'Educació es confirma el motiu de queixa de la persona interessada, l'alumne que exposava el desacord amb el fet de no poder cursar l'assignatura d'electrotècnia, pels perjudicis que li causava, ja que volia accedir el curs vinent als estudis universitaris d'Enginyeria de Telecomunicacions.
Com assenyala el Departament d'Educació, el Decret 142/2008, de 15 de juliol, pel qual s'estableix l'ordenació dels ensenyaments de batxillerat, estableix, com a regla general, que els centres han d'oferir totes les matèries de les modalitats que imparteixen (article 10.4).
El mateix decret (article 10.5) també estableix la possibilitat de limitar l'elecció de matèries per part de l'alumnat quan hagin estat escollides per un nombre reduït d'alumnes. També es preveu, però, que quan l'oferta quedi limitada per raons organitzatives, el Departament d'Educació ha de facilitar que l'alumnat pugui cursar alguna matèria mitjançant la modalitat d'educació a distància o en altres centres educatius.
En la sol·licitud d'informació que el Síndic va adreçar al Departament d'Educació, demanava que l'informessin sobre la solució que s'ofereix a l'alumnat que vol cursar l'assignatura d'electrotècnia per raó dels ensenyaments universitaris que pretengui cursar posteriorment.
Atès que aquest departament no ha facilitat informació sobre aquest punt, s'entén que no es va oferir una alternativa a l'alumne promotor de la queixa ni a altres alumnes interessats a cursar l'assignatura d'electrotècnia.
Per tant, el Síndic considera que no es van complir les previsions del Decret 142/2008, pel qual s'estableix l'ordenació dels ensenyaments de batxillerat, i que amb això s'ha limitat les oportunitats educatives d'aquest alumne i d'altres que es trobin en la mateixa situació, tenint en compte especialment el nou model d'accés als ensenyaments universitaris, que pondera determinades assignatures en funció dels ensenyaments universitaris als quals es pretengui accedir.
En aquest sentit, el Síndic recorda que la confecció de les plantilles dels centres docents ha d'ajustar-se en primer terme i ha de permetre donar compliment a allò que estableixi la normativa reguladora dels ensenyaments corresponents, en aquest cas de batxillerat, i en el cas que no sigui possible impartir una assignatura de modalitat, assegurar alternatives als alumnes afectats.
En aquest sentit, cal destacar que, segons la informació de què es disposa, l'IES Pere Borrell constitueix l'únic centre on s'imparteixen ensenyaments de batxillerat a la comarca, situació que redueix encara més les possibilitats de tria de l'alumne i que agreuja les conseqüències de la supressió de l'assignatura al centre i de la manca d'oferta alternativa per a l'alumne.
D'acord amb això, de cara al curs vinent, el Síndic suggereix fer esforços per complir el Decret 142/2008 i assegurar el màxim d'oportunitats educatives als alumnes en el centre, i, en els casos excepcionals en què no s'imparteixi alguna assignatura, oferir una alternativa als alumnes afectats.