La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la lentitud en la modificació de l'import de la seva prestació de la renda mínima d'inserció.
Exposa que fa vuit mesos els serveis socials de Mollet del Vallès van sol·licitar la modificació de l'import de la seva prestació perquè el seu marit havia deixat de percebre el subsidi d'atur, i que a hores d'ara encara no s'ha fet efectiva cap modificació en la prestació ni ha rebut cap comunicació de l'Administració.
El Síndic recorda al Departament d'Empresa i Ocupació que l'article 76.3 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, aclareix que ?s'ha d'admetre l'actuació de la persona interessada i ha de produir els seus efectes legals, si es realitza abans o dins del dia en què es notifiqui la resolució en la qual es consideri transcorregut el termini?.
En l'informe del Departament s'indica que en data 26 de setembre de 2012, per resolució de la Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom, es va suspendre la prestació econòmica de la renda mínima d'inserció de la persona interessada, amb efectes des de l'1 de setembre de 2012, perquè no havia aportat la documentació requerida.
L'article 71 de la Llei 30/1992 estableix que s'ha d'advertir la persona interessada que en cas de no atendre un requeriment es considerarà que ha desistit de la seva petició, però no obstant això s'ha de notificar a la persona interessada l'acord d'arxivament amb indicació dels recursos que correspongui perquè aquest desistiment tingui efecte.
En aquest cas, l'advertiment que es fa a la persona interessada en cas de no atendre el requeriment d'acord amb l'article 76 de la Llei 30/1992 en el termini de deu dies és el de la suspensió de l'expedient.
En aquest cas, si desapareixen les circumstàncies que han motivat la suspensió de la prestació, s'ha de reprendre l'abonament de la prestació i, per tant, la presentació de documentació, encara que fos extemporàniament, que pogués esmenar el requeriment i acreditar el compliment d'aquestes obligacions hauria de suposar automàticament la represa de l'abonament de la prestació.
Un cop esmenat el defecte detectat per tal de prosseguir amb la tramitació del procediment, el Síndic entén que l'Administració hauria d'haver prosseguit amb la tramitació del procediment malgrat la possible extemporaneïtat en l'aportació de documentació per part de la persona interessada, i en tot cas si aquesta persona demostra que el motiu de suspensió de la prestació ha desaparegut, s'hauria d'haver activat la represa de l'abonament de la prestació.
Ateses les consideracions fetes, el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació que anul·li la resolució de suspensió dictada i resolgui, basant-se en la documentació aportada en data 25 de setembre de 2012 per la persona interessada, prosseguir amb les actuacions escaients per resoldre aquest expedient, d'acord amb la normativa vigent.