El promotor de la queixa, en representació d'una entitat excursionista de Sitges, exposa el seu desacord amb la resposta que ha rebut del Consell Català de l'Esport a una sol·licitud d'indemnització per les despeses que havia comportat a l'entitat una actuació irregular de l'Administració.
Segons exposa, en data 12 de gener de 2013, l'entitat va sol·licitar la inscripció de la composició de la nova junta de l'entitat al Registre d'Entitats Esportives. Atès que la inscripció no es va fer dins del termini previst, l'11 de juliol de 2013 es va tornar a sol·licitar la inscripció i, en el mateix escrit, es va reclamar una indemnització per les despeses notarials que havia comportat a l'entitat el fet que l'Administració no hagués inscrit les dades dins del termini legal establert en el Decret que regula el Registre d'Entitats Esportives.
Pel que fa a la manca d'inscripció de la composició de la nova junta, el promotor de la queixa ha informat que a començament del mes de novembre de 2013, des del Registre li van comunicar que ja s'havia dut a terme la inscripció. Per tant, el Síndic entén que s'ha resolt aquesta qüestió.
Pel que fa a la reclamació econòmica, el Consell Català de l'Esport va respondre a l'entitat en data 16 d'octubre de 2013 que no se li abonaria la quantitat que reclamava. El promotor no està d'acord amb la resposta rebuda perquè considera que no està suficientment fonamentada i, a més, no té possibilitat de recórrer-la.
El Síndic recorda que l'article 26.1 del Decret 34/2010, de 9 de març, del Registre d'Entitats Esportives de la Generalitat de Catalunya, que regula el procediment i termini d'inscripció, diu el següent: ?El termini d'inscripció de l'acte corresponent al Registre d'Entitats Esportives de la Generalitat de Catalunya serà de tres mesos des de la recepció de la sol·licitud, amb excepció del supòsit regulat a l'article 11.7 per a la inscripció de les federacions esportives catalanes.?
Cal tenir en compte que les administracions públiques estan subjectes al règim de responsabilitat patrimonial, establert a l'article 106.2 de la Constitució i regulat a la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, i a la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques catalanes.
D'acord amb aquestes previsions normatives, quan les persones interessades presentin una reclamació de responsabilitat patrimonial a l'administració afectada, aquesta ha d'instruir el procediment administratiu, que, un cop completat l'expedient, donarà lloc a la resolució estimatòria o desestimatòria de la reclamació. En la resolució també s'ha d'informar dels recursos que s'hi poden interposar en contra.
Atès que en aquest cas no consta que s'hagi tramitat cap procediment, el Síndic demana al Departament de la Presidència que tramiti la reclamació de responsabilitat patrimonial, sens perjudici que el promotor aporti a l'expedient totes les dades que li són exigibles per demostrar les circumstàncies que al·lega.